Alba roku 2015

4. leden 2016

V první pondělní Čajovně letošního roku se ohlédneme za hudebními počiny uplynulých dvanácti měsíců, které možná nepatřily k nejsledovanějším, ale na rozdíl od komerčních trháků zachycují žánrovou diverzitu celé planety.

Která alba roku 2015 tedy zanechala nejsilnější stopu? Odpověď nabízejí žebříčky i ankety, některé nepokrytě mainstreamové, jiné naopak specializované a vyhraněné. Evropský žebříček world music, World Music Charts Europe, vysíláme v Čajovně každý měsíc. Tabulku sestavuje berlínský DJ Johannes Theurer na základě playlistů ze zhruba 40 partnerských pořadů, včetně pondělní Čajovny. Je to tedy hitparáda nekomerční a vysoce alternativní, která má navíc i celoroční vydání, zkompilované z celkem dvanácti měsíčních tabulek uplynulého roku. Na prvním místě celoroční tabulky se umístilo album Of Lovers, Gamblers & Parachute Skirts s romskou kapelou z Rumunska Taraf De Haidouks, která už dvacet pět let patří k hudebně nejzajímavějším skupinám východní Evropy.



V první desítce se umístilo též nové album mexicko-americké zpěvačky Lily Downs s názvem Balas y Chocolate, Střelivo a čokoláda. Obal alba zachycuje zpěvačku v hornatém vnitrozemském kraji Mexika, kde se jistě čepuje tequila, tématem písně Dulce Veneno, Sladký jed, ovšem není alkohol, ale nešťastná láska.



Dalším barometrem globální hudby je každoroční hlasování kritiků v časopise fRoots, který vychází v Anglii, během 36 let existence získal světové renomé a jeho anketa patří k nejvlivnějším v této hudební oblasti. Důležité místo zde mají regionální styly z Evropy. Jihoitalský rytmus pizzica byl dlouho součástí hudebních rituálů - a zásluhu na jeho současné popularitě má skupina Canzoniere Grecanico Salentino.



Zvláštní kategorií jsou v anketě fRoots historické kompilace a znovu vydané nahrávky. Letos v ní zvítězilo výjimečné koncertní album ze zlaté éry africké hudby. Pochází z roku 1987 ze společného turné Petera Gabriela a tehdy ještě neznámého senegalského zpěváka Youssou N'Doura. Za pozornost stojí už jen úvod, kdy sedmatřicetiletý Gabriel, tehdy ještě oplývající mladickým šarmem, nic netušícímu publiku představuje afrického kolegu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.