V příštím roce zůstane v provozu 17 Klokánků. FOD se obává zavírání poboček

Fond ohrožených dětí (FOD) se letos dostal do vážných finančních problémů. Provozovatel Klokánků, které pomáhají opuštěným a zneužívaným dětem, se od června snaží své závazky vyrovnat. Zatím se organizaci podařilo snížit náklady o 57 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-Líšni (ilustrační foto)

Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-Líšni (ilustrační foto) | Foto: Alena Podlucká

Fond ohrožených dětí už delší dobu poukazuje na to, že je nutná změna zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Financovat by se podle něj měla kapacita zařízení, a nikoliv to, kolik dětí se v něm zrovna nachází.

„Samozřejmě velmi podstatné bude příští rok to, jestli se už skutečně podaří prosadit nějaká novela financování,“ potvrzuje šéf Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk.

Přehrát

00:00 / 00:00

V roce 2016 bude v Česku fungovat 17 Klokánků, FOD ale chybí dotace, kterou mu v létě nedala vláda. Více od redaktorky Evy Rajlichové

„To znamená nejenom Klokánků, ale všech zařízení pro děti vyžadujících okamžitou pomoc, protože všechna ta zařízení jsou ve velmi těžkých finančních problémech, a to je způsobeno právě tou novelou zákona z roku 2013,“ doplňuje.

Podle platných předpisů dostávají Klokánky i další podobná zařízení peníze jen za přítomné děti, mzdy zaměstnancům přitom musí vyplácet pořád stejné. O možných změnách už zástupci FOD jednají s ministerstvem práce a sociálních věcí, schůzky by měly pokračovat na začátku příštího roku.

V rozpočtu fondu navíc citelně chybí dvacetimilionová mimořádná dotace, kterou v létě zamítla vláda.

Obavy z odebrání pověření

„Vládní dotace, o kterou jsme žádali, v našem rozpočtu stále chybí, takže budeme nuceni zavřít některé pobočky FOD ještě v příštím roce. Pokud nám nebude odebráno pověření, tak to nebude velké množství. Ale vypadá to, že nám pověření k sociální ochraně dětí odeberou, a v tu chvíli budeme muset zavřít všechny naše pobočky,“ upozorňuje Hana Kupková, členka předsednictva fondu.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD případné odebrání pověření závisí na pražském magistrátu, kde je Fond ohrožených dětí registrován.

„Tady není žádný zájem nikoho, aby se všechna zařízení Fondu ohrožených dětí zavřela. Nicméně velká část těch kapacit určitě nahraditelná je. Já jsem pro to, aby si jednotlivé kraje řekly, které ty kapacity ve svém regionu potřebují, které ne,“ říká ministryně.

V novém roce by mělo stále fungovat 17 Klokánků. V prosinci podpořil zařízení také prezident Miloš Zeman, který zástupcům fondu předal šek na 2,5 milionu korun.

Klokánky | Foto: Český rozhlas

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme