Spotřeba léků v Česku stoupá, měsíčně se prodá půl milionu balení antidepresiv

V Česku mírně stoupá spotřeba léků. Za posledních 12 měsíců lékárny nakoupily o 3 miliony balení víc než v loňském roce. Lékárny se nejvíce zásobují přípravky na snížení horečky, utlumení bolesti, na léčbu trávicího traktu, cukrovky nebo vysokého krevního tlaku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská správa hmotných rezerv má okamžitě k dispozici ve formě rezervací až 500 základních druhů léků.

Polská správa hmotných rezerv má okamžitě k dispozici ve formě rezervací až 500 základních druhů léků. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„Ve srovnání mezi posledním čtvrtletím 2014 a prvním čtvrtletím 2015 došlo v celém objemu léčivých přípravků k razantnímu, 10procentnímu nárůstu dodávek dle počtu balení,“ uvádí ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta.

Právě na začátku roku nakupovaly lékárny tyto léky nejvíce. „Můžeme to přičítat na vrub například vlně chřipkových a respiračních onemocnění a podobně,“ vysvětluje Blahuta.

Stoupá mimo jiné i spotřeba antidepresiv. Lékárny meziročně nakoupily o 50 tisíc krabiček víc.

„V posledních 12 měsících bylo ve srovnání s předchozím obdobím dodáno do českých lékáren půl milionu balení antidepresiv měsíčně. Je to nárůst v řádu ne desítek, ale vyšších jednotek procent,“ říká ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Mírně stoupá také spotřeba antibiotik, které jsou na předpis nebo je používají lékaři v nemocnicích. I když lékárny nakupují menší množství krabiček, zvětšuje se jejich balení. Důvodem může být bakteriální resistence, kdy antibiotikum neúčinkuje a pacient musí dostat větší dávky.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme