Värttinä: Viena

28. prosinec 2015

Skupina Värttinä představuje na finské scéně stálici. Vznikla před více než třiceti lety ve východní části Finska, v regionu zvaném Karélie, v městečku pouhých 40 km od ruské hranice. V průběhu let docházelo v sestavě k personálním změnám, ale jeden charakteristický rys zůstává: v čele stojí pronikavý ženský zpěv, doprovod tvoří akustické nástroje včetně akordeonu a kytary.

Karélie představuje pro skupinu inspiraci dodnes - jedná se totiž o oblast, která je pro Finy zdrojem národní identity a tradic. Prvním sběratelem, který zachytil zpěvy i legendy z Karélie, byl lékař a spisovatel Elias Lönnrot Ten z nasbíraného materiálu sestavil světoznámý epos Kalevala, který se později stal například inspirací pro Pána prstenů britského spisovatele J. R. R. Tolkiena...

Území Karélie tvoří 800 km dlouhý pás, sahající od severního polárního kruhu téměř k Petrohradu. I když se tu mluví finskými dialekty, po 2 světové válce tehdejší Sovětský svaz velkou část území zabral a statisíce obyvatel se vystěhovaly do Finska. Byli mezi nimi i předkové některých členů Värttinä. Hranice mezi finskou a ruskou částí Karélie zůstala po mnoho desítek let uzavřená, ale po zániku Sovětského svazu začalo opatrné sbližování. Kulturním centrem ruské části - známé jako Viena Karelia - je Petrozavodsk. Když tam skupina Värttinä odehrála koncert, členové se rozhodli zůstat tam déle a ve venkovských oblastech sbírali materiál pro další album. Podle regionu, z nějž čerpali, je nazvali Viena.

03556385.jpeg

Stálou součástí repertoáru skupiny Värttinä je lidová melodie Oi Dai. Värttinä ji poprvé vydali na svém třetím, stejnojmenném albu před pětadvaceti lety, a letos fanouškům nabízejí novou verzi, která je pomalejší, éteričtější a nechává více vyniknout ženské hlasy.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Taivasranta, Kokko, Ukonlammas, Tietäväinen.

Spustit audio