V centru Drážďan uvízla pod mostem česká nákladní loď, nedaří se ji vyprostit

Pod Mariánským mostem v centru Drážďan uvízla nákladní loď z Česka a zablokovala Labe. Informuje o tom deník Sächsische Zeitung. Záchranářům se zatím plavidlo nepodařilo vyprostit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká nákladní loď uvízla pod Mariánským mostem v centru Drážďan

Česká nákladní loď uvízla pod Mariánským mostem v centru Drážďan | Zdroj: ČTK

Loď, která je dlouhá 90 metrů a vezla náklad o hmotnosti 1100 tun, uvízla na písčité mělčině. Zatím se neví, jak k tomu došlo. Hladina vody totiž podle německého deníku nebyla nijak zvlášť nízká – v té době se pod mostem pohybovala něco pod jeden a půl metrem.

Vyprošťovací práce byly přerušeny do zítřka a jsou v kompetenci německých úřadů a hlavně záležitostí soukromého majitele.

Podle vedení drážďanského vodního a lodního úřadu jde nejspíš o loď děčínské společnosti Československé plavební akciové společnosti Labská. Firma ale nehodu odmítla jakkoli komentovat.

„Takže je jeho povinnost se o tu záležitost postarat,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí Ředitelství vodních cest Jan Bukovský.

Podle něj české úřady nehodu neřeší. „Protože na rozdíl od moře tady platí zásada, že tam, kde se něco stane, tak tam příslušné úřady tu věc vyšetřují,“ doplnil Bukovský.

Ústecká zdymadla by už teď měla do Labe vypouštět vodu, která by během pondělí měla zvednout hladinu řeky i v Drážďanech, a pomoct tak záchranářům při vyprošťování lodě.

Do doby, než se českou loď podaří vyprostit, bude Labe uzavřené pro mezinárodní dopravu. Vodní a lodní úřad bude muset na zítřejší vyprošťovací práce poslat své zaměstnance z vánoční dovolené, aby jich pomáhalo víc.

V případě potřeby bude k dispozici také bagrovací loď, která by přeložila náklad z havarované lodi, a tak ji odlehčila. Pokud se podaří uvízlou loď vyprostit, bude moct ještě zítra pokračovat na své cestě do Děčína.

Tomáš Bystrý, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme