Kauzu Davida Ratha bude příští rok rozplétat odvolací soud

Vrchní soud v Praze má v rukou spis údajné korupční kauzy Davida Ratha. O odvoláních rozhodne příští rok. Česká justice se navíc bude zabývat ještě takzvanou druhou větví kauzy Rath.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath | Foto: Filip Jandourek

S tresty za údajnou korupci a manipulaci s veřejnými zakázkami, které v červenci rozdal soud nižší instance, nesouhlasí kromě státního zástupce i manželé Kottovi, spolupracující obviněná Ivana Salačová ani David Rath. Jeho advokátka přidělená ex offo Marcela Ondřejová proto na místě podala odvolání.

„Je to výsledek dlouhého procesu, procesu, kde byla porušena veškerá práva obžalovaného,“ řekla.

Podle Ondřejové bylo porušeno právo Ratha na spravedlivý proces a v posledních týdnech i právo na obhajobu. Rath už dříve potvrdil, že se proti verdiktu odvolá.

Podnikatelka Ivana Salačová si díky spolupráci s policií vysloužila podmínku a milionovou pokutu. Přesto i ona požaduje nižší trest. Její advokát Vojtěch Veverka nesouhlasí hlavně s tím, že by Salačová poškodila finanční zájmy Evropské unie.

„Moje klientka doznala účast na manipulaci s výběrovým řízením. To samo o sobě ještě neznamená, že se snažila vylákat peníze z EU. Z tohoto důvodu jsme jí tedy doporučili odvolání podat,“ řekl Veverka.

S verdiktem soudu nižší instance nesouhlasí kromě nepravomocně odsouzených také státní zástupce Petr Jirát. Pro Ratha požaduje přísnější trest ohledně propadnutí majetku a zákazu činnosti.

Větší postih by podle Jiráta měla dostat i podnikatelka Lucie Novanská. „Odhlásím se do čtyř obžalovaných. Odhlásím se pouze do výše trestů u těchto čtyř obžalovaných, a to zejména do trestů vedlejších. Tedy pokud jde o tresty odnětí svobody, tam jsem byl spokojen,“ uvedl státní zástupce.

Jirát ale nebude ten, kdo bude u odvolacího soudu prosazovat vyšší tresty. David Rath mu v účasti na dalších líčení zabránil podle serveru Aktuálně.cz tím, že ho obžaloval z nactiutrhání.

Odvolání aktérů bude řešit soudce Pavel Zelenka

„Dostal to senát doktora Pavla Zelenky. Jestli to budou řešit samostatně, nebo každou zvlášť, to teď skutečně nevíme. Senát se o tom musí nejdříve poradit,“ potvrdil mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt.

Jméno Davida Ratha figuruje i v dalších případech, které budou soudy příští rok řešit. Rozhodnout se má spor o to, jestli Rathovi náleží poslanecké náhrady, na které měl podle prvoinstančního verdiktu soudu nárok i v době, kdy byl ve vazbě.

Česká justice se bude zabývat ještě takzvanou druhou větví kauzy Rath, která se týká rekonstrukcí a výstavby pavilonů několika krajských nemocnic a dodávky sanitek pro středočeskou záchranku.

Kriminalisté navrhli kvůli tomu letos obžalovat devět lidí a osm firem.

David Rath dostal od soudu rozsudek. Žalobce však pro něj chce přísnější trest

Číst článek

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme