Počasí o Vánocích připomínalo spíše Velikonoce, na Silvestra přijde holomráz

Teploty přes deset stupňů, slunečno a žádný sníh. Takové byly letošní Vánoce. Na Štědrý den padly rekordy na 23 ze 138 stanic, kde se počasí sleduje přes 30 let. Na Boží hod vánoční zaznamenali meteorologové čtyři rekordy, a na Štěpána dokonce stovku. Nezvykle teplé počasí panuje v celém Česku. Podle meteorologů by se ale už brzy mělo ochladit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náledí, ledovka (ilustrační foto)

Náledí, ledovka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Když jsme sečetli například posledních 10 let, zařadily se letošní Vánoce k nejteplejším. Byly asi o 6 až 8 stupňů Celsia teplejší než všechny předtím,“ říká meteoroložka Alena Zárybnická.

Padaly také teplotní rekordy. „V podstatě 26. prosince bylo na 72 procentech stanic tepleji než dosud. Nejtepleji bylo v Děčíně, kde na Štěpána naměřili 16,8 stupně Celsia,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po nadprůměrně teplých vánocích slibují meteorologové ochlazení. Hostem ČRo byla meteoroložka Alena Zárybnická

Teploty vystoupaly vysoko i v neděli. Rekord zaznamenalo 92 stanic. Například v Albrechticích v Moravskoslezském kraji bylo 15,8 stupně Celsia.

Předpověď slibuje, že by se mělo v druhé polovině týdne ochladit. „Bude to holomráz, protože změna přichází od východu, tedy bude se k nám dostávat vzduch původem z kontinentu a kontinentální vzduch je logicky suchý, nepřináší sebou žádné srážky, žádný sníh,“ vysvětluje meteoroložka.

Teploty budou podle meteorologů klesat už od zítřka. „Na horách už bude celodenní mráz, zítra po ránu budou teploty slabě pod nulou i někde v nížinách a na Silvestra už bude mráz po ránu všude,“ upozorňuje.

Mrazivé počasí bude provázet také Nový rok. „Rok 2016 přivítáme celodenním mrazem na celém území Česka. Noční teploty by měly klesnout na -3 °C a nejvyšší denní by se měly pohybovat mezi -2 až 2 Celsia,“ připomíná Alena Zárybnická.

Na ochlazení čekají hlavně provozovatelé zimních areálů, kteří k zasněžování potřebují nízké teploty. Řada z nich zatím kvůli počasí ještě nezahájila sezonu.

V Krkonoších stále není sníh, hotely jsou ale obsazené. Navíc se má ochladit

Číst článek

„Máme připraveno 170 sněžných děl a tyčí. Předpokládáme, že právě na silvestrovské období už budou lyžařské podmínky mnohem lepší,“ říká za skiresort Černá hora Pec Zina Plchová.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme