ČSÚ: Důvěra v českou ekonomiku se opět meziměsíčně mírně zvýšila

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v prosinci mírně zvýšila. Saldo souhrnného indikátoru důvěry (indikátoru ekonomického sentimentu) oproti listopadu mírně vzrostlo o 0,6 bodu na 11,7 bodu. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila jen mírně, mezi spotřebiteli optimismus vzrostl více. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad (ilustrační foto)

Český statistický úřad (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Statistici v průzkumu pravidelně zjišťují, co firmy a spotřebitelé, tedy hlavně domácnosti, očekávají od ekonomiky v příštích měsících.

Rozdíl mezi odpověďmi zlepšení a zhoršení vyjádřený v procentech je takzvané konjunkturální saldo. Čím vyšší je kladné saldo odpovědí, tím optimističtěji je možné hodnotit získanou odpověď.

Saldo indikátoru spotřebitelské důvěry se podle ČSÚ v prosinci meziměsíčně zvýšilo o 2 body a ve srovnání s minulým rokem je také na vyšší úrovni.

„Ze šetření v prosinci vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců v meziměsíčním srovnání mírně snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace a jejich vlastní finanční situace,“ uvádí statistici.

Spotřebitelé se oproti listopadu méně také obávají nezaměstnanosti. „Obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se v meziměsíčním srovnání snížily. Úmysl spotřebitelů spořit se v porovnání s listopadem téměř nezměnil. Obavy respondentů z růstu cen se také téměř nezměnily,“ píše ČSÚ.

Mezi podnikateli se důvěra zvýšila mírně jen ve vybraných odvětvích služeb, a naopak v obchodě a ve stavebnictví se mírně snížila. V průmyslu se nezměnila.

„V průmyslu se v prosinci důvěra podnikatelů meziměsíčně nezměnila. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce neměnnost tempa růstu výrobní činnosti a růst zaměstnanosti. Celková důvěra v odvětví průmyslu je ale v meziročním srovnání nižší,“ uvádí ČSÚ.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme