Polský prezident podepsal kontroverzní zákon o ústavním soudu

Polský prezident Andrzej Duda podepsal kontroverzní zákon o ústavním soudu. Norma, kterou prosadila nová konzervativní vláda strany Právo a spravedlnost (PiS), může podle polských i zahraničních kritiků soud ochromit a narušit dělbu moci v zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský prezident Andrzej Duda

Polský prezident Andrzej Duda | Zdroj: Reuters

Novela počítá s tím, že místo pětičlenného soudního senátu by většinu sporů muselo napříště rozhodovat nejméně 13 členů ústavního soudu, a to nikoli prostou většinou jako dosud, ale dvoutřetinovou. Jinak pře zůstane nerozhodnuta.

To podle kritiků povede k faktické paralýze této instituce, do jejíchž řad vládní strana PiS, ovládající většinu v parlamentu, nedávno zvolila pět „svých“ soudců.

Proti novele má vedle polské opozice výhrady i část soudců a Evropská unie. V posledních týdnech proti zákonu v ulicích polských měst demonstrovaly desítky tisíc lidí.

Nová vláda PiS během prvních týdnů po říjnovém triumfu v parlamentních volbách naráz vyměnila skupinu šéfů tajných služeb a dalších bezpečnostních orgánů, dosadila do vedení státu několik lidí s problematickou minulostí a nyní prosadila i změny ve fungování ústavního soudu.

Kromě obou komor parlamentu mají konzervativci zastání i v prezidentském paláci, protože současná hlava státu kandidovala právě za PiS.

Oponenti nové vlády hovoří o tom, že vůdce PiS Jaroslaw Kaczyński kráčí ve šlépějích maďarského premiéra Viktora Orbána, který je osočován z autoritativní vlády.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme