Rychlostní silnice se brzy změní na dálnice. Zpoplatněné budou jen některé

Od příštího roku bude mít Česká republika celkem dvanáct set kilometrů dálnic, zhruba o 450 kilometrů víc než doposud. Je to tím, že od ledna se z bývalých „erek“ stávají oficiálně dálnice. Silničáři v současnosti vyměňují nebo upravují značky – od ledna už by měly být všude stejné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlostní silnice R6

Rychlostní silnice R6 | Foto: Regionální stavební sdružení Karlovy Vary

Začátkem prosince dostal nové značení Pražský okruh. Následovaly pak cedule na R10, karlovarské R6 a na dalších sedmi silnicích v České republice.

Výměna jedné tabule trvá asi půl hodiny, do konce roku by mělo být hotovo všude.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změně ve značení rychlostních silnic natáčel redaktor Luděk Hubáček

„Od 1. ledna 2016 už by se nemělo stát a nestane se, že někde na těch bývalých erkách bude jiné značení než dálniční,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Barevně i tvarem se cedule označující dálnice sladí s Evropou, budou zelené a budou mít tvar čtverce.

Změní se i některé směrové ukazatele. Namísto rozcestníku, který ukazoval rychlostní silnici například na Prahu nebo Liberec, se nově objeví jen zelená značka se symbolem dálnice.

„Budeme se snažit vyměnit nebo doplnit to značení tak, aby bylo jasné, že na té a té dálniční křižovatce se z téhle dálnice přejíždí na tuhle dálnici,“ poznamenal Rýdl.

Z R35 u Liberce dálnice nebude. Kvůli parametrům ji odborníci zařadili mezi silnice I. třídy

Číst článek

Změna značení vyjde státní pokladnu asi na čtyři miliony korun. Ne všude se musí měnit celé tabule, někde stačí přelepit pouze číslo dálnice.

Od prvního ledna také ministerstvo dopravy zavádí neplacené dálniční úseky. Známku nebudou řidiči potřebovat například na nové D6 v okolí Karlových Varů, na dvou úsecích D1 u Brna nebo na D10 u Madé Boleslavi.

„Na těchto úsecích bude značka ‚bez poplatku‘ a řidiči tam nemusejí mít dálniční známku,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Na „déčka“ nebudou převedeny některé úseky. Konkrétně se jedná o R35 mezi Libercem a Turnovem, sedmikilometrový hlavní tah mezi Teplicemi a Řehlovicemi a pak krátké úseky R6 u Karlových Varů a R7 u Chomutova.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme