Z R35 u Liberce dálnice nebude. Kvůli parametrům ji odborníci zařadili mezi silnice I. třídy

Při cestě po rychlostní silnici R35 mezi Libercem a Turnovem nebudou muset mít řidiči od 1. ledna 2016 na svých vozech dálniční známku. Původně měla být z R35 podle nového zákona o pozemních komunikacích dálnice druhé třídy, kvůli nevyhovujícím technickým parametrům ji však nakonec odborníci zařadili mezi silnice I. třídy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zasněžená silnice (ilustrační foto)

Zasněžená silnice (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„To je fajn, aspoň za tu známku nebudu muset platit,“ reaguje na novinku mladá řidička z Liberce, které nevadí ani to, že maximální povolená rychlost na silnici bude až na výjimky 110 kilometrů v hodině.

Za to, že bude silnice bez poplatku, jsou rádi i šoféři z Hodkovic a okolních obcí, kteří jezdí autem do práce do deset kilometrů vzdáleného Liberce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o změnách, které čekají řidiče na silnici R35 z Liberce do Turnova natáčela redaktorka Ivana Bernáthová

Dálniční známka se jim nevyplácela, proto upřednostňovali jízdu po komplikovaných objízdných trasách po silnicích 3. třídy. Od nového roku budou v práci za deset minut.

Nezařazení silnice z Liberce do Turnova do sítě dálnic se naopak nelíbí primátorovi Liberce Tiborovi Batthyánymu (ANO).

„Budeme jediné krajské město, které nebude dopravně přístupné po rychlostní silnici ani rychlým železničním spojením. Docházelo by k jakémusi odtržení. Já osobně bych byl nerad, abychom měli pouze silnici I. třídy,“ poznamenal.

Ministr dopravy Dan Ťok, nominovaný rovněž za hnutí ANO, při své nedávné návštěvě Liberce slíbil, že se na možnosti změny kategorizace silnic ještě podívá.

„Já to musím samozřejmě probrat u nás na úřadě,“ poznamenal, ovšem s tím, že lidé z ministerstva nebo z ŘSD měli pro změnu určitě své důvody. „Chci to s nimi prodebatovat, " uvedl Ťok.

Proti případné změně je hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN). „Parametry toho úseku prostě nevyhovují kategorii dálnice, protože poloměry oblouků a další věci prostě nevyhovují technickým normám,“ zdůraznil Půta.

Rychlostní silnice se brzy změní na dálnice. Zpoplatněné budou jen některé

Číst článek

V souvislosti se změnou kategorizací silnic se po celém Česku teď ve velkém mění značky s povolenou rychlostí, což platí i pro silnici z Liberce do Turnova. Nově tam na bezpečných úsecích přibyly značky, které povolují rychlost 130 kilometrů v hodině.

Hejtman však chce, aby u Hodkovic platila stodesítka. „Vzhledem k nehodám, které tam v poslední době byly, se ukazuje, že v těch krátkých poloměrech mezi Hodkovicemi a Rádelským mlýnem by zvýšení rychlosti na 130 asi nepřineslo nic dobrého,“ řekl Půta.

Podle vedoucího krajského odboru dopravy Jana Čápa na úseku také zřejmě nakonec stodesítka bude. „Z toho důvodu, že silnice je stavěná na návrhovou rychlost 80 kilometrů v hodině a poloměry směrových oblouků jsou tam velice malé,“ uvedl Čáp.

Krajský úřad v Liberci současně řeší zvýšení rychlosti na tří a čtyřpruhových silnicích I. třídy na trasách Liberec – Bílý Kostel – Hrádek nad Nisou a Liberec – Kunratice směrem na Jablonec, kde se jezdí zatím devadesátkou.

Projednání žádosti a osazení nového dopravního značení se tam předpokládá v polovině roku 2016. Na místech, kde to dovoluje dopravně technický stav, se počítá se zvýšením rychlosti na 110 kilometrů.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme