PŘÍBĚHY 2015: S časopisem Charlie Hebdo se po útoku na redakci ztotožnily miliony lidí

Sedmého ledna zaútočili v centru Paříže na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo dva muži, bratři Kouachiovi. Zabili 12 lidí. Mezi nimi většinu redaktorů a zranili dalších 10. Útok odsoudila řada světových politiků a mnozí z nich se také zúčastnili impozantního pařížského pochodu na podporu svobody slova. A celosvětová solidarita pomohla časopisu ekonomicky přežít.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teroristický útok na redakci časopisu Charlie Hebdo vyvolal vlnu solidarity nejen mezi Francouzi, ale i ve světě

Teroristický útok na redakci časopisu Charlie Hebdo vyvolal vlnu solidarity nejen mezi Francouzi, ale i ve světě | Zdroj: Reuters

Charlie Hebdo začal vycházet od roku l970 a s desetiletou přestávkou vychází dodnes. Hněv muslimského světa vyvolalo jedno z vydání v roce 2011 s názvem Šaria Hebdo s karikaturou proroka Mohameda a další série karikatur proroka měly dokonce za následek uzavření francouzských zastupitelských úřadů ve dvaceti muslimských zemích po četných hrozbách.

„V mládí jsem kreslení studoval a vyrůstal jsem pod vlivem Charlie Hebdo, protože ten týdeník mě učil velkému respektu k práci a zároveň bořil určitá tabu,“ říká profesor kreslení z jedné pařížské střední školy.

Padesátiletý právník z Normandie, který žil léta v Paříži, s humoristickým časopisem Charlie Hebdo vyrůstal. „Znám ten týdeník od roku l992, kdy jsem ho začal pravidelně kupovat,“ vzpomíná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nebývalou vlnu solidarity po teroristickém útoku na redakci Charlie Hebdo i další vývoj časopisu shrnul Jan Šmíd

„Řadu let je důležitou součástí mého života, některé ilustrace a karikatury byly výborné, jiné slabší. Ale vždy jsem podporoval svobodu slova, když tak přemýšlím o té redakci, byli to vlastně hodně stateční lidé - a také na to doplatili.“

Sedmého ledna půl hodiny před poledne přinutili bratři Kouachiovi pracovnici časopisu Corinne Reyovou aby jim prozradila bezpečnostní kód. Vstoupili do budovy a během redakčního zasedání zastřelili 12 lidí.

Vykřikovali přitom hesla typu ‚pomstili jsme proroka Mohameda‘ nebo ‘Allah Akbar.‘

Svět byl šokován, řada politiků přijela do Paříže, aby se pár dnů později zúčastnila spolu s několika miliony lidí pochodu za svobodu slova

„Přišel jsem s přáteli, abych podpořil solidaritu s oběťmi útoku, je důležité, abychom všichni odsoudili to, co se stalo, a uvědomili si, že o ty nejdůležitější hodnoty musíme stále bojovat. Nejsou samozřejmostí, ale jinak to tady na mě hodně silně působí,“ říká jeden z účastníků demonstrace.

„Je to vůbec poprvé, kdy jsem na podobné manifestaci. Nemám to ve zvyku, ale chtěla jsem se prostě připojit,“ dodává mladá dívka.

Rozkol v redakci

Při útoku zahynuli slavní redaktoři a karikaturisté jako Charb, Cabu či Tignous, jejich kolegové dostali výraznou finanční podporu prostřednictvím různých nadacích či soukromých příspěvků.

To ale po půl roce zavinilo rozkol v redakci, neboť finanční prostředky zajišťující vydávání časopisu na mnoho let dopředu, kontrolovali tři akcionáři, kteří odmítli jejich spravedlivější rozdělení.

A tak několik redaktorů původního Charlie Hebdo do konce roku odešlo, časopis se obsahově změnil. A dnes je mnohem méně útočný a satirický než před rokem.

První stovka výtisků časopisu Charlie Hebdo dorazila do Česka | Foto: Kateřina Křenová

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme