Bavorská CSU chce, aby se migranti povinně integrovali

Migranti, kteří se chtějí v Německu trvale usadit, by se podle bavorské Křesťansko-sociální unie (CSU) měli povinně integrovat. Nařídit by jim to měl zákon. Podle představ strany by běženci měli navštěvovat kurzy němčiny a písemně se přihlásit i k základním hodnotám země. Jinak by jim hrozilo krácení sociálních dávek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na berlínské nádraží v Schönefeldu přijíždí denně Z bavorského Freilassingu stovky uprchlíků speciálními vlaky

Na berlínské nádraží v Schönefeldu přijíždí denně Z bavorského Freilassingu stovky uprchlíků speciálními vlaky | Foto: Pavel Polák

"Ochotu integrovat se si musíme vynutit," stojí v návrhu usnesení, kterým se spolkoví poslanci CSU budou zabývat na svém lednovém jednání. Zvlášť uprchlíci a žadatelé o azyl se podle návrhu musejí "přihlásit k našim hodnotám, našemu právnímu řádu a pravidlům mírového soužití".

Jazykovou výuku a integrační kurzy by měli povinně absolvovat "všechny děti, ženy a muži". V případě neuposlechnutí této povinnosti by mělo být možné krátit sociální dávky.

CSU spolu se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové a sociálními demokraty (SPD) tvoří spolkovou vládu.

Pro sepsání katalogu práv a povinností migrantů a státu během integračního procesu se už dříve vyslovila i kancléřčina CDU. Merkelová by se měla účastnit i lednového jednání poslanců CSU.

Proti návrhu už se vyslovili například Zelení, kteří CDU a CSU vyčítají populismus. "Lidé, kteří chtějí žít v Německu, samozřejmě musejí dodržovat naše hodnoty tolerance, svobody a demokracie," uvedla místopředsedkyně německého parlamentu za stranu Zelených Katrin Göringová-Eckardtová.

"Mysl a srdce uprchlíků ale nezískáme podpisem na kusu papíru a už vůbec ne sankcemi," dodala. Proti nápadu se postavila i krajně levicová parlamentní strana Levice, ale i někteří členové vládní sociální demokracie.

Německo je jedním z hlavních cílových států, kam migranti během současné krize směřují. Letos jich do země podle oficiálních údajů přišlo už více než milion.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme