Více policistů, zákaz pyrotechniky. Evropská města na konci roku posilují bezpečnost

S blížícím se koncem roku zvyšují evropské metropole svá bezpečnostní opatření – omezují třeba přístup na některá místa, posilují policejní hlídky nebo zakazují používání pyrotechniky. Řada z nich totiž dostala v poslední době varování před teroristickým útokem, k němuž by mohlo dojít o silvestrovské noci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční Vídeň (ilustrační foto)

Vánoční Vídeň (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

O celoevropském nebezpečí se veřejnost dozvěděla nedávno z Rakouska, které varování jako jediné zveřejnilo, s odvoláním na „spřátelenou tajnou službu“.

I když podle jednoho z mluvčích vídeňské policie zatím neexistuje důkaz, že by strůjci silvestrovského útoku byli v Evropě nebo že by takový útok byl opravdu reálný, je potřeba brát hrozbu vážně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O silvestrovských bezpečnostních opatřeních v Evropě mluvil redaktor ČRo Vojtěch Berger

Před silvestrovskými oslavami, které každoročně do Vídně přilákají statisíce lidí, tak v centru města hlídkují policisté se samopaly, větší pozornost se věnuje zavazadlům bez dozoru například na nádražích a policie častěji kontroluje doklady u lidí na ulici.

Že je obezřetnost na místě, naznačují zprávy z Belgie. Tamní prokuratura dnes informovala, že policie v Bruselu zatkla dva lidi, kteří chtěli v době volna na konci roku zaútočit ve městě na „několik symbolických míst“.

Při prohlídkách se u nich doma našly propagandistické materiály hnutí Islámský stát, nenašly se však výbušniny nebo zbraně. V Belgii nyní platí druhý nejvyšší stupeň pohotovosti, kdy se útok považuje za možný a pravděpodobný.

Belgická policie zatkla dva lidi podezřelé z přípravy teroristických útoků

Číst článek

Viditelná i skrytá opatření zavádí na konci roku i Berlín, kde u Braniborské brány tradičně bude jedna z největších oslav nového roku na světě s účastí kolem milionu lidí.

Kolem areálu, kde se tato „party“ uskuteční, bude 13 kilometrů bezpečnostního plotu. Účastníci by měli počítat s tím, že jim pořadatelé prohledají batohy nebo kabelky. Zakázané jsou ostré předměty, skleněné lahve a cokoli, co třeba jen trochu připomíná zbraň.

Itálie zase na silvestra zakázala ve stovkách měst a obcí pyrotechniku.

V Moskvě zavřou v noci na Nový rok Rudé náměstí, kde bude právě koncert – lidé se tam dostanou jenom na pozvánku. A i v ulicích ruské metropole bude víc policistů než obvykle. Celkem jich má být o silvestrovské noci po celém Rusku v pohotovosti 300 tisíc.

ČRo, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme