Stát chce přitvrdit proti 'šmejdům'. Podmínky pro předváděcí akce se zpřísní

Stát chce přitvrdit proti takzvaným šmejdům. Včera začala platit novela zákona o ochraně spotřebitele. Podle ní má být na letácích například cena nabízeného zboží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto)

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto) | Foto: Český rozhlas

„Řada lidí i starších si dnes v době internetu může ověřit, zda jsou ceny skutečně tak výhodné, nebo nevýhodné, proto chceme, aby se na letácích uváděly a lidé zbytečně neskočili někomu na lep,“ vysvětluje poslanec Jeroným Tejc z ČSSD, který novelu připravoval.

„Pokud obchodníci nebudou správně informovat, tak se samozřejmě vystavují sankcím v řádu desítek tisíc, sta tisíc, ale samozřejmě může dojít i k odebrání živnostenského oprávnění,“ dodává.

Prodejci si také podle nových pravidel nebudou smět vzít na předváděcích akcích a v dalších sedmi dnech od kupujících žádné peníze.

„To by mělo hodně pomoci spotřebitelům, kteří dnes již sice mohou odstoupit od uzavřené smlouvy do 14 dnů, ale největším problémem je, že od prodejců nemohou vymoci uhrazené peníze zpět. Největší počet stížností od spotřebitelů je, že nemají ani zboží, ani peníze,“ upozorňuje předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Gerta Mazalová.

Reklamaci posoudí ČOI

Novela také počítá s mimosoudním řešením sporů. Pokud v současné době člověk neuspěje s reklamací, může se obrátit jen na soud. Nově ale takovéto konflikty bude řešit i Česká obchodní inspekce (ČOI).

„Díky tomuto systému by se spotřebitel mohl zdarma obrátit na Českou obchodní inspekci, která by mohla posuzovat, zda reklamace byla vyřízena objektivně. V tuto chvíli Česká obchodní inspekce pouze zkoumá, zda byla vyřízena formálně správně, tedy včas ve 30denní lhůtě, písemně, se všemi náležitostmi,“ popisuje mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Inspektoři ČOI navíc budou moci nahrávat průběh předváděcích prodejních akcí i bez souhlasu jejich pořadatelů.

Novelu o ochraně spotřebitele podepsal prezident Miloš Zeman v polovině prosince. Za poslední dva roky jde o druhou změnu zákona.

Anna Jadrná, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme