Kladensko 2015: Jágrovi stoplo Kladno peníze na hokej, hercům zase stěhování do divadla

28. prosinec 2015

Největší středočeské město Kladno bojovalo letos hlavně o udržení svých tradic - kulturní, sportovní i průmyslové. Zatímco oprava stoleté budovy divadla se chýlí ke konci, klub Rytířů nevybojoval návrat do hokejové extraligy. K zániku spěje i ocelářská výroba, která byla roky chloubou československého průmyslu.

Kladenská radnice musela na jaře začít řešit hrozící ekologickou havárii v areálu bývalé huti Poldi. Hrozilo tam otrávení spodních vod kontaminovanou půdou, proto státní podnik Palivový kombinátů Ústí musel vodu odčerpávat.

Z kladenského průmyslového areálu během roku chodily i další špatné zprávy. Ekonomický stav ocelárny Poldi se dál horšil, kvůli opožděným výplatám a nejisté budoucnosti ji opustily desítky zaměstnanců. Naopak dalších 600 lidí zaměstnal výrobce hraček Lego.

Doslova zemětřesení zažil soubor kladenského divadla. Město na podzim už poněkolikáté odložilo otevření opravené budovy, výpověď dal umělecký šéf Daniel Přibyl a bez výběrového řízení a za nejasných podmínek ho od nahradí někdejší herec souboru Jaroslav Slánský.

Kladno rovněž pozastavilo dotace hokejovému klubu, který se opět nedostal zpět do extraligy. Klub Rytířů vlastněný Jaromírem Jágrem ml. podle města porušil rámcovou smlouvu, ten to odmítá. Teď magistrát chystá audit hospodaření klubu.

Šéfkou lidické organizace Českého svazu bojovníků za svobodu se v srpnu stává politička Jana Bobošíková. Na protest proti tomu ze svazu vystoupily tři poslední lidické ženy. Mezi nimi Miloslava Kalibová. O pár týdnů později umírá lidická žena Milada Cábová.

Spustit audio