Příbramsko 2015: Armáda se pustila do odminování Brd, které se mění na CHKO

30. prosinec 2015

Příbramsko žilo tento rok rekonstrukcí Svaté Hory nebo přípravami vojenského újezdu na vznik Chráněné krajinné oblasti Brdy. Největší město regionu pak řešilo problém s otevřením záchytné protialkoholní stanice.

Úderem silvestrovské půlnoci začne velká část vojenského újezdu Brdy sloužit turistům a ochráncům přírody. I když přípravy nové CHKO Brdy trvaly po celý letošní rok, všude se lidé zatím nedostanou. Armáda totiž stihla odminovat zatím jen 50 procent území a také na turistické značky si budou muset návštěvníci pár měsíců počkat.

Věřící a turisté se na Štědrý den dočkali znovuotevření poutního areálu Svatá Hora, který byl kvůli rekonstrukci od května uzavřen. Při opravě barokní památky archeologové zaznamenali 94 nálezů, mezi nimi vzácné fresky z 18. století, nebo jezuitskou pec. Právě tyto objevy rekonstrukci za 190 milionů korun poněkud protáhly.

Na své otevření stále čeká protialkoholní záchytná stanice v Příbrami. Budova je po rekonstrukci připravena k provozu, městu ale scházejí lékaři, kteří by tu měli sloužit.

autor: fir
Spustit audio