Vavřinec Hradilek: Rád bych, kdyby měli sportovci příležitost vyjadřovat se k veřejnému dění

29. prosinec 2015

Měli by se sportovci zapojovat do veřejných diskuzí? Jak by jejich aktivita měla vypadat? Kde leží hranice osobního angažmá ve veřejných i politických záležitostech pro mistra světa a stříbrného olympijského medailistu kajakáře Vavřince Hradilka?

„Už několikrát jsem na sociální sítě napsal něco, co jsem pak smazal," svěřil se v pořadu Interview Plus sportovec.

Sociální sítě se naučili používat nejenom lidé, ale i média a žurnalisté. „S tím přichází odpovědnost toho, co tam člověk napíše,“ tvrdí Hradilek.

„Ale na druhou stranu, když něco cítím a povede se to dobře napsat, tak to tam dám, a nestydím se za to,“ dodává.

Podle něj je důležité, aby si člověk uměl vlastní názor obhájit, a dokázal o něm diskutovat s oponenty.

„Byl bych hrozně rád, kdyby sportovci měli příležitost a možnost se vyjadřovat k širšímu veřejnému dění,“ vyjádřil své přání kajakář. „Jsou to často lidé obdivovaní tisíci lidmi, stálo by to za to.“

Hradilek se za své názory na veřejná témata nestydí. „Když se mi něco nelíbí, a rád bych vyjádřil svůj názor, tak proč bych to neudělal?“

Příkladem mohou být jeho kritická vyjádření k olympiádě v Soči nebo v Pekingu.

Sportovec zdůraznil problematický vztah Číny k dodržování lidských práv nebo skutečnost, že v průběhu olympiády v Soči se Rusko vojensky angažovalo v bojích na Ukrajině. „Kdybych byl zimní sportovec a kvalifikoval se, tak bych tam také jel,“ přiznává.

„Olympiáda je nádherná věc a úžasná myšlenka. Jsem rád, že jsem na dvou z nich byl. Ale přestože je to svátek přesahující sportovní rámce, neměl by být politicky ovlivňován, ale bohužel je,“ konstatoval Vavřinec Hradilek.

Jak jde dohromady sport a charita? Měli by se sportovci zapojovat i do aktivit mimo závodiště? Jak být vzorem pro děti a mládež? Na dotazy Michaela Rozsypala odpovídal mistr světa kajakář Vavřinec Hradilek.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio