NPR spolupracuje s Facebookem na audio příspěvcích

30. prosinec 2015

Aneb o tom, že to Facebook myslí s audio obsahem vážně a aktuálně pracuje na zvukových příspěvcích s americkým National Public Radio.

National Public Radio (NPR) oznámilo, že plánuje experiment se zvukovým obsahem na Facebooku. První vlnu tzv. audio příspěvků již vypustil během prosince a celý experiment chce započít první měsíc roku 2016. NPR představilo novou funkci, kdy si uživatelé Facebooku budou moci přímo z příspěvku přehrát část rozhlasového pořadu. Možné to bude buď v desktopové verzi či skrze iOS aplikaci. Tyto krátké zvukové stopy bude doprovázet status a také odkaz na stránky NPR, kde si v případě zájmu můžete pořad poslechnout celý.

V tomto měsíci spustilo NPR zvukové příspěvky v testovací verzi a s úplným zahájením experimentu se počítá v lednu. Jakmile celková kampaň odstartuje, začne NPR publikovat zvukové stopy několikrát denně po dobu jednoho měsíce. Pár testovacích příspěvků již visí na Facebooku. První pojednává o legislativní struktuře v trilogii Star Wars (té z počátku nového tisíciletí) a v další mluví George Takei o své zkušenosti z internačního tábora.

Tento vývoj nám naznačuje, že Facebook má skutečně zájem zařadit audiopřehrávač do svých standardních funkcí. Dva zmínění partneři navíc jednají o možnosti spolupráce již několik let – je tedy vidět, že rokování přináší první ovoce. WNYC, tedy New York public radio, zavedlo (nezávisle na tomto) podobný model – hybrid video a audio obsahu – již dříve v tomto měsíci.

Původní a nezkrácenou verzi článku najdete ZDE.

Spustit audio