Plnění novoročních předsevzetí

28. prosinec 2015

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Poradíme vám, jak uspět s vašimi předsevzetími.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, skoro všichni si na konci roku říkáme - tak a teď už to půjde trochu jinak, teď na to půjdu trochu jinak. Obvykle chceme více cvičit a těm zvláště odolným to pak vydrží až do první půlky února, pak odpadají i tito. Chceme být veselejší, ale už 4. ledna jsme rozčíleni jako za starých časů. Chceme být trpělivější, chceme na všechny kolem sebe být hodnější a záhy si říkáme, ah, kde, že loňské sněhy jsou. Máme na sobě oblečený úplně stejný kabát utkaný ze stejných zlozvyků, zvyků a návyků, který nám velké změny udělat nedovolí, ledaže bychom ho svlékli, ale to chce odvahu, to chce vytrvalost a možná i fištrón. Co všechno to chce, abychom si opravdu dokázali příští rok udělat veselejší, příjemnější,radostnější, zdravější, tak s tím dnes, doufejme, poradí kouč Aleš Kalina. Přeji hezké dopoledne.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Hezké dopoledne.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Dáváte vy si novoroční předsevzetí, Aleši?

Čtěte také

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Jednoznačně, bez toho bych se moc daleko neposunul.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Řekněte mi, jakým způsobem zúčtovat a vyhodnotit ten rok starý, abychom něco uzavřeli a teprv pak vlastně navázali a vytvořili něco nového. Tak, co si počít s tím starým?

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Určitě si myslím, že to je dobrý, to bilancování, pokud tedy nejsme úplně sami se sebou nespokojeni a raději potom už nebilancujeme vůbec nic, tak určitě nějaká předsevzetí z konce roku 2014 máme, na to dám krk, ať už to bude to, že tuhle jsem byl ve fitku a vždycky trenéři mi říkají: "Podívej se, jak je tady narváno," a smějou se tomu a říkají: "No, to je 14 dnů, 3 tejdny a zase bude prázdno." Čili máme určitá předsevzetí z roku 2014, čili můžeme se na ně podívat a říci: "Tak co, jak se ti to povedlo?" To je první věc, kterou můžeme udělat. Stejně tak si můžeme říct: "A proč se nám to nepovedlo," určitě doporučuju, nebo jak to dělám já sám, píšu si všecko tužka - papír a zapisuji si věci, proč se mi to povedlo, z jakýho důvodu jsem se k tomu svému cíli nedostal. Tak tolik možná k vaší otázce, že určitě bilancování, pokud nejsme tak zranění, že se k tomu vlastně nejsme schopni dokopat, je věc, která nás může posunout v tom roce 2016, byť třeba o krůček v našem životě dál.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
My si teď řekneme fajn, tak začneme chodit třeba do toho fitka, je to takový zástupný model, ale si máme o sobě myslet, že do toho fitness centra budeme chodit skutečně už trvale, když doposud jsme to nikdy neudělali a vždycky jsme skončili v tom lednu. Tak jak tedy udělat to, abychom svlékli ten starý kabát těch návyků?

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Je pouze jedna jediná cesta, a tomu se říká takzvaný dlouhodobý cíl. Čili v podstatě, že my vidíme, jo, já pomáhám lidem, takže vlastně jim říkám: "Rozděl si ten život do čtyřech oblastí, do oblastí peněz, práce, zdraví a vztahů." Čili cvičení patří do oblasti vztahů. Když se nebudeme starat o svoje tělo, tak nám to tělo může shnít, budeme tlustí, že jo, budeme mít hodně tuku, budeme muset chodit k doktorovi, čili cvičení a starání se o sebe je důležitá věc. Takže já těm lidem pomáhám říct: "Hele, stanov si dlouhodobej cíl v oblasti zdraví, jak se tam chceš cítit, kolik chceš vážit, jak se chceš cítit v padesáti, v šedesáti, v sedmdesáti. Teďko, když jsi mladej, tak možná ti to jde, ale až budeš starší, tak ti to může jít hůř." Čili tyto jakoby krátkodobé cíle, jako cvičit, byť třeba hodinku nebo dvě týdně se dá dlouhodobě zvládnout jenom tehdy, pokud vidím dlouhodobý cíl, jinak se k tomu nedohrabu.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Když vidím dlouhodobý cíl, tak ta cesta k němu je vyplněná mnoha krátkodobými kroky.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Krátkodobými, ano.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
A opět jak si mohu být jist, že tentokrát vydržím, že když si řeknu přestanu kouřit, budu cvičit, udobřím se s příbuznými, budu trpělivější na dítě, budu se více věnovat rodině, budu méně pracovat nebo více pracovat, jako proč si myslíte, že je důležité dávat si tyhle cíle, když vlastně už předem někdy počítáme s tím, že 90 % z toho odpadne.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
No, tak pak máme špatnou motivaci k tomu dlouhodobému cíli. Když já budu chtít, a je to samozřejmě zase cesta, vědět, že se chci cítit dobře, a to je všecko, jakým způsobem se v životě chci cítit, jestli se chci cítit dobře v těle, který bude mít třeba o 50 kilo víc nebo budu špatně jíst, budu kouřit, budu si kazit svoje vlastní zdraví, tak zase je to jenom o to, že statistika třeba říká, že jen 4 % z lidí, kteří se odhodlají přestat kouřit, to zvládnou. Čili ono je to opět silná věc, která člověka drží. Stejně tak jídlo, cukry, v podstatě lepek už se dneska taky jako o těch věcech mluví, že to není úplně nic moc dobrého pro naše tělo, a stejně to většina z nás lidí dělá. Čili jediná věc, jak se k těm věcem, aspoň teda podle mé zkušenosti, je, vidět svůj dlouhodobý cíl a jakoby si vytvořit myšlenky, že se na něj moc těším, že ho chci, že to je pro mě důležitá věc v životě. A pokud samozřejmě toto nedokážu, si vytvořit, já to strašně chci, tak mám špatný cíl. Potřebuji jednoduše si ho třeba trošku snížit, nedávat si ho tak velikánský, aby ten můj mozek dokázal si vytvořit příjemnej pocit a těšení se, že ten cíl jednou dám a že ho zvládnu, jinak na tý cestě vesměs odpadnu.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak odhalit, co nás v našem chování a počínání blokuje? Jak zjistit, kde a jak vypadá ta stará vesta, která nám vlastně neumožní se osvobodit, odhodit ji?

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Těch bloků, zase když si pomůže to rozdělit do těch čtyřech oblastí, tak v každé z těchto oblastí - práce, peníze, zdraví, vztahy je hromady těch bloků. Zhruba dneska my jsme jich našli skoro 120 tisíc už takto v lidských hlavách. Takže je toho mraky. A když vezmeme třeba tu oblast cvičení a jídla, tak v podstatě ten blok přichází tehdy, když se nám tu danou aktivitu nechce dělat. Takže měli bychom jít cvičit a najednou cejtíme, ale lehni si, odpočiň si, jdi dělat něco jinýho, odkládáme tu věc, že to zítra doženeme, a za tím vším vždycky bude buďto špatný návyk a nebo nějaký blok. Příklad ještě můžu uvést pro posluchače, třeba nejčastější blok může bejt ve fitku třeba holky to mívaj, jsem ošklivá, stejně to nedám, co si předsevzu, stejně nesplním, kdoví, co si o mě můžou myslet, mohou se mi smát. To jsou jako nejčastější takový sociální bloky, které lidi můžou mít. Samozřejmě dá se s tím pracovat, dá se to z hlavy vymazávat pryč a dá se vítězit.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Dá se vítězit, to je samozřejmě asi cílem každého z nás, ale v tomto máte pravdu, že ty dlouhodobé cíle jsou určitě lepší, protože v okamžiku, kdy si řekněme začneme chodit do fitness centra a v okamžiku, kdy třeba zhubneme první 2 kila, tak toho necháváme. Co si počít tedy s tím, když nám stačí málo a nedochází nám, že vlastně vzápětí, pokud uděláme jeden krok, my to pořád říkáme jenom na tom fitness centru, ale to je ve všech oblastech života.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
To je všude.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, co s tím, když nám vlastně stačí udělat jeden krok a najednou jsme rozkolísaní zase.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Rozkolísaní v čem, jako vrátit se zpátky ke starému způsobu?

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Ne, ne, ne, jsme takoví uchlácholení, to je možná lepší, já jsem zhubla 2 kila, to je báječné, to už nebudu chodit třikrát týdně.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
No, tak určitě bych řekl oslav to sama se sebou, zhubnul jsem 3 kila nebo zhubla jsem 3 kila, pojďme to, si za to poděkovat, pojďme si udělat malou oslavu, což taky vřele doporučuju si dávat takové jako mini oslavy a mini poplácání se po ramenou, dobrá věcička. No, a pak samozřejmě nepolevit, kdyby ten člověk řekl: "Hm, tak já polevím," tak řeknu: "Hele, jakej máš ale dlohodobej cíl? Kam si si řekl, že půjdeš?" A já to třeba vidím při práci s lidmi, kteří mají třeba můžeme říct hlubší psychické problémy, prošly třeba určitým psychiatrickým léčením a nebo chtějí alternativu, nechtějí už třeba dál pokračovat úplně tak pojídáním prášků, a tam je to úplně jasně vidět, tam jedině, co funguje, je musíme říkat: "Musíš to dělat, musíš to zvládnout," ale je tam, "podívej se, kam se chceš v tom svém životě dostat," a jakoby upevnit ty lidi v těch jejich cílech, kam chtějí, jakou partnerku chtějí, kolik chtějí mít peněz, jakou chtějí mít práci, jaký chtějí mít těla? A já ty lidi vlastně neustále držím, byť udělají první malinkej krůček, ono je to někdy velice náročné, když si to představíte, že jste, konkrétně mě napadá jeden človíček, kterej 3 měsíce docházel na určitou jakoby péči a teď se z toho ze všeho chtěl dostat nějakým způsobem sám. No, a takže ta práce byla velice náročná, ale přitom držet toho člověka, že on vidí ty svoje cíle, mu pomohlo k tomu, že je dneska ze všeho venku.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
V tom budeme pokračovat za malou chvíli. Vy se můžete ptát, milí posluchači, na čísla 221552525 nebo 2424, také nám můžete mailovat dopoledne@rozhlas.cz je adresa, kde najdete snad odpověď. Mimochodem zrovna před chvílí mi napsala jedna posluchačka, která mi psala asi před třemi týdny a napsala mi: "Dobrý den. Tak jsem se dala s nevlastním tátou dohromady, měla jste pravdu." Milí přátelé, to je jedna z nejhezčích dárků, který jsme tady mohli dostat. Díky moc.

/ Písnička /

Dotazy posluchačů:

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Posluchači milí, vítejte v naší dopolední Psychologické poradně. Mým hostem je odborník kouč Aleš Kalina a bavíme se tom jak si správně připravit mentálně nový rok, aby pro nás byl třeba i lepší než ten minulý. Já zvedám telefon a ptám se na vaše otázky. Přeji hezké dopoledne, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, dobré dopoledne. Prosím pěkně, já mám jenom takový kratičký dotaz. Jak si počínat, tedy celkem asi tak nějak tuším a snažím se podle toho, ale potřebovala bych trošku poradit. Naopak potřebuji přibrat, protože ji mi 87 let a po odchodu manžela a vzhledem k věku jsem spíš několik kilo zhubla a je-li vůbec nějaká naděje se dobrat toho, abych nějaké deko přibrala a jakým způsobem?

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Naše, milá posluchačko, určitě ta naděje je, to vám určitě pan kouč Aleš Kalina potvrdí.

osoba
--------------------
Co pro to dělat?

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
A já bych jako radila samozřejmě víc jíst, ale to asi je příliš banální rada, protože to se určitě snažíte. Tak, co si počít?

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Já se vás zeptám takhle narychlo. Jestli to, jakou váhu máte, vám způsobuje nějaké komplikace?

osoba
--------------------
No, samozřejmě snižuje imunitu a bere mi to i fyzickou i psychickou ...

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, jste slabá.

osoba
--------------------
Ano, jsem slabá, protože se snažím dělat věci, pracovat, jak jsem byla zvyklá, a ono mě to už velice unavuje. Žiju se synem a snažím se mu pomáhat, ale prostě už mi to tak nejde.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Jo, tak já takto na dálku, samozřejmě kdybych vás viděl osobně a viděl jak vypadáte, jak se na mě koukáte, ale z vašeho hlasu cítím, že jste vnitřně vyvážená osoba. Těžko takto na dálku se bavit o jídelníčku, o tom, co byste měla dobře jíst. Ale to, co nejvíce pomáhá, je hodně ovoce, hodně zeleniny, vyvarovat se cukru, vyvarovat se lepku.Čili pokud máte možnost si užívat třeba ovocný šťávy, zeleninový šťávy.

osoba
--------------------
Prosím, to dělám, co mě radíte, jenže z toho nepřiberu.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
A vy potřebujete posílit, možná ne úplně přibrat, potřebujete dodat energii, ne kila možná. Ale to je asi spíš přece jenom otázka pro nějakého nutričního specialista, možná i výživového poradce, lékaře.

osoba
--------------------
Ano. Mám dotaz, radí mně pořád hodně bílkovin, to znamená maso, mléčné výrobky nebo bílkoviny v obilovinách.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
No, a zase si ještě si zkuste vzít tu věc, že když se cítíte dobře, tak to vaše tělíčko je velice inteligentní organismus, čili pokud se cítíte dobře a nemáte nějaký nepříjemný třesy nebo, že by se vám podlamovaly nohy, což si myslím, že nemáte. Tak nechte to ...

osoba
--------------------
To ne, ale jsem choulostivá na infekci močových cest, protože jsem, mám špatnou imunitu.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Aha, no, tak na imunitu, co vám můžu doporučit, nejlepší, co jsem já sám na sobě vyzkoušel, je dodat minerální látky, a zase nejsem doktor, abych byl jakoby kvalifikován vám radit úplně, co na močové cesty, ale to, co já sám dělám, že dodávám vícero minerálních látek a zeleninové šťávy. Prostě si odšťavňuju doma v nízkootáčkovém mixéru hodně vitamínů.

osoba
--------------------
Ano, ano, děkuji vám moc.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Nemyslím si, že bychom vám úplně poradili konkrétně, asi je přece jenom každý člověk originál, individualita, a bude dobré, když se o tom poradíte s lékařem, ale kromě toho také poslouchejte své instinkty, své pocity, svůj zdravý rozum a já si myslím, že vás povede správným směrem. Moc vás zdravím, přeji vám možná ne více kilo, ale více síly určitě.

osoba
--------------------
Moc vás zdravím a mám vás moc ráda.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za to a vážíme si toho, mějte se krásně. Zvedám další telefon, v tuto chvíli ale než navážeme spojení s dalším posluchačem, tak se chci zeptat. Vy jste tady, pane Kalino, hovořil o tom, že existuje seznam 120 tisíc bloků, které máme, to je pro mě taková trošičku imaginární představa, jak se dají sčítat bloky, protože to, co pro jednoho znamená třeba odsouzení k nevěření si, to znamená já nevím, rodiče nám způsobí blok tím, že nás podceňují, a pro někoho to znamená to, že bude skutečně doživotní lúzr, a pro jiného to zase znamená, že se takzvaně zabejčí a bude si říkat: "Ne, ne, ne, já to dokážu, tátovi, mamince, učiteli, kamarádům dokážu, že to zvládnu."

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Že to dám, hm.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak jakým způsobem vlastně zacházet s těmito bloky? Protože, co je pro někoho inspirací, to pro jiného může být destruktivní.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Přesně tak, protože jde o to, že vlastně náš mozek umí jednu takovou zvláštní věc, že z každé situace umí vzít něco jiného. Čili někdo si z té situace vezme právě to - hele já to dokážu, což vlastně není blok. A jiný si z toho vezme - jsem lúzr a jsem k ničemu, což už pro další rozvoj jedince blokem je. Čili blok budeme chápat jako něco, co je v naší hlavě, co nám brání k tomu, abychom dosáhli cíle, které kdesi hluboce v sobě moc chceme, to je, to budeme nazývat blokem. Ale pokud někdo a děje se to často vyjde z prostředí, kdy to neměl jednoduché a podaří se mu to překonat díky tomu, že si z toho vytvoří "a já to dám", tak to je super, že to dokázal, že jo.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Já zvedám telefon a ptám se, jaký konkrétně vy máte dotaz? Přeji hezké dopoledne.

osoba
--------------------
Pěkné dopoledne, zdraví vás seniorka z Havířova, paní Marta.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den, Marto.

osoba
--------------------
Paní před chvilkou, co mluvila, tak má úžasně už vysoký věk, paní bych poradila, já taky už nemám manžela 10 let, ano. Takže, aby prostě život brala optimisticky, papkala všechno, co ji chutná, pokud je pohyblivá, všechno, co si může více přát. Já budu mít příští rok 70, taky jsem zatím fit, děkuju za to, a jinak žádné předsevzetí si nedávám ani s rodinou, protože je to k ničemu, beru život tak, jak běží, a prostě jím všechno, pohybuju se, zatím jsem ve skvělé fyzičce. Takže toto bych doporučovala všem i tam tomu pánovi, co tam je u vás ve studiu. Prostě nevěřím na žádné předsevzetí, protože lidi, když si dávají předsevzetí, chtějí něco zrádnit, proradní, stejně nikdy nic nedodrží. Takže si myslím, že to prostě nemá smysl, ale každý ať se řídí prostě svým životem, do ničeho nikomu nemluvím. Ale jinak se řídím já, co mi říká moje tělo, jo, tak prostě to mu dám, na co mi stačí. To je všechno, co vám můžu říci. Mějte se pěkně, mějte se rádi, berte život optimisticky, protože starala jsem se o manžela o ležícího, vím, co to je.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní Marto, moc děkujeme.

osoba
--------------------
Takže prostě nemá smysl se nad ničím trápit, život je příliš krátký a rychle utíká, na shledanou.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Na shledanou Marto, zdravím vás do svého rodného města. Mějte se moc hezky a je pěkné, když člověk slyší, že někdo je taková šťastná povaha. Ještě poslední otázka, pane Kalino. Dá se zařídit aspoň trochu šťastná povaha, dá se nastavit?

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Určitě, určitě, určitě, to je věcí se, dát předsevzetí. Paní sice říkala, že nedávejte si předsevzetí, nedávejte, já s ní plně souhlasím, když se ji předsevzetí nelíbej, ať je nedělá. Jsou naopak lidé, kteří milují si dávat v životě různé výzvy a jednou z těch výzev může být, jak ze sebe udělat šťastnějšího jedince. Nám by to všem ve společnosti velice pomohlo, že jo, být usměvavým člověkem. A ono to zase není úplně tak složité.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Co jste si předsevzal vy letos?

Aleš KALINA, kouč
--------------------
No, mě to teprve čeká, Silvestr je teprve před námi, ale povím vám na závěr, když jste se na to ptala, myslím si, že to někomu určitě to pomůže. Tak jeden člověk odpověděl na otázku, jak mohu být v životě šťastnější? A on mu odpověděl takovou zvláštní věc, nevím, jestli to přeložím dobře, ale on řekl, že není žádná, no, vidíte, už jsem se do toho sám zamotal, znám to dobře anglicky, ale česky mi to úplně nejde, ale tak to zkusím říci svými vlastními slovy, že o řekl, že není žádná cesta k radosti, že není žádná cesta k radosti, ale radost je ta cesta. Prostě naučit se, že aspoň kousek, byť každý den je něco, z čeho se vlastně můžeme aspoň trošičku zaradovat a vytvořit si z toho zvyk.

Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
To je možná úplně nejcennější rada, kterou jsme dnes dali. Díky vám za to a přeji vám, ať se vám vaše předsevzetí podaří splnit. Mějte se hezky.

Aleš KALINA, kouč
--------------------
Děkuju, ano, díky moc, na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.