Zemřel Pavel Srníček, bývalý brankář fotbalové reprezentace

Pavel Srníček svůj boj o život po zástavě srdce při rekreačním běhání prohrál. Bývalý fotbalový reprezentant, vicemistr Evropy z roku 1996 a naposledy člen trenérského štábu pražské Sparty, zemřel ve 47 letech. Z kómatu po srdeční zástavě se už neprobral.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Srníček

Pavel Srníček | Foto: AC Sparta Praha

Bývalý fotbalový reprezentant zemřel devět dní po srdečním kolapsu, který ho postihl při kondičním běhu. Oznámil to jeho agent Steve Wraith.

„Byl jsem nejmenší ze všech kluků. Asi do čtrnácti let,“ vzpomínal Pavel Srníček pro Český rozhlas na své začátky. I přes nerovnou startovní čáru se rodák z Bohumína nenechal odradit, tříbil svou mrštnost i postřeh a nakonec i výšku dohnal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kariéru Pavla Srníčka připomněl reportér ČRo Jan Kaliba

Dorostl do 190 centimetrů a v ostravském Baníku ve 23 letech také fotbalově pro anglickou ligu. Na začátku 90. let byl součástí silné brankářské komunity Čechů v jedné z nejlepších soutěží světa.

Dá se říct, že spolu s Luďkem Mikloškem nebo Janem Stejskalem vyšlapával cestičku současné hvězdě Premier League, krajanovi Petru Čechovi. Nejvíce služeb odvedl Newcastlu, kde v roce 2007 svou profesionální kariéru ukončil.

Výborný kluk i skvělý trenér, vzpomínají na Pavla Srníčka spoluhráči i svěřenci

Číst článek

Mezitím zažil příjemné chvíle i v Itálii nebo Portugalsku, jako brankářská dvojka národního týmu si z Anglie přivezl evropské stříbro, ale byly i momenty, na které nevzpomínal rád. Třeba z konce v reprezentaci po neúspěchu v kvalifikaci mistrovství světa 2002 v něm zůstávala pachuť ještě při rozhovoru pro Český rozhlas, který vznikl o deset let později.

„Baráž v Belgii dopadla katastrofálně i díky tomu, že některé hráče jakoby vyštvali. Nebylo to příjemné. Po prvním zápase nás novináři roznesli na kopytech. Ke druhému utkání jsme se museli vrátit a odehrát ho se vztyčenou hlavou, i když nás bičovali,“ vzpomínal.

Sportování, které mu život naplnilo, mu ho nakonec i vzalo. Na osudný předvánoční výběh doma v Bohumíně se vydal jen těsně poté, co mu v Anglii vyšla autobiografická kniha. O další kapitoly už ji Pavel Srníček neobohatí.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme