Moderní rakouské umění se představuje v Plzni

29. prosinec 2015

Kulturní vyžití mezi svátky nabízí plzeňské DEPO2015. Výstava s názvem Rakousko dnes ukazuje průřez tvorbou moderních rakouských designérů.

I mezi svátky je možné v Plzni najít kulturní vyžití. Například v DEPU 2015 probíhá výstava s názvem Rakousko dnes. Expozice předvádí práce současného moderního rakouského designu a Rakousko je tak poslední evropskou zemí, která se letos v Plzni představuje jako součást programu Evropského hlavního města kultury. Výstava představuje návštěvníkům průkopnické produkty, nové proudy a vývoj na rakouské designérské scéně.

„Pro tuhle výstavu jsem vybírala produkty mladých současných a inovativních designérů a přemýšlela jsem o tom, jak vše poskládat dohromady. Rozhodla jsem se zvolit věci každodenního života, které spolu budou nějakým způsobem fungovat a které představí moderní současné bydlení. Když si celou výstavu projdete, zjistíte, že se to opravdu hezky doplňuje, že vám to dá dohromady jeden obrázek moderního bydlení," uvedla kurátorka výstavy Bettina Steindlová.

Úspěch mají netradiční porcelánová zrcadla

Výstava se zabývá čtyřmi tématy. Je to nábytek, osvětlení, stoly a průmyslový design. Návštěvníci tam ale najdou například také motorku, konkrétně tedy nejnovější motorku KTM.

„Je to v současnosti jedna z nejrychlejších motorek na světě. Jsou tady také krásná a velmi pohodlná křesla od známé designérské firmy z Lince a mým oblíbeným artefaktem jsou tato porcelánová zrcadla na zdi," svěřila se Bettina Steindlová.

Zrcadla vytvořila ze starých porcelánových talířů designérka Christine Hechingerová. Jsou to často starožitné kousky a řada z nich pochází také z České republiky. Umělkyně do nich doprostřed zasazuje zrcadlo. Právě tyto exponáty poutají velkou pozornost návštěvníků.

„Mě poměrně upoutala zrcadla, která jsou vytvořena z talířků, to mi přijde jako úplně skvělý nápad a pak mě docela teda upoutala postel, která se dá velmi rychle rozložit i bez šroubků a zase složit," hodnotila výstavu jedna z návštěvnic Eva Soukupová z Plzně.

Některé součásti expozice mohou lidé vidět vůbec poprvé

Některé z vystavených exponátů byly představeny na výstavě EXPO v Miláně a pak také v chorvatském Záhřebu. Jiné naopak ještě nikdy vystaveny nebyly.

„V České republice je tato výstava poprvé, pro nás je čest, že jsme ji mohli přivézt do evropského hlavního města kultury. Je to skvělá příležitost ukázat, co se na poli současného rakouského designu děje. Navíc je třeba podotknout, že Česká republika je pro nás v oblasti designu velmi důležitým obchodním partnerem," vysvětlila kurátorka Steindlová.

Výstava Rakousko dnes potrvá v plzeňském DEPU 2015 do 31. prosince. Kromě přehlídky rakouského designu na tomto místě můžete do konce roku navštívit i další designovou expozici, a to DOMUS - poutní místo designu. Ta v zážitkové instalaci představuje renomované české i zahraniční designéry. Podrobnosti o výstavách najdete na stránkách DEPO2015

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio