Od ledna začíná kontrolní hlášení DPH, podnikatelům se ale novinka nelíbí

V lednu začínají platit největší změny v dani z přidané hodnoty od jejího zavedení. Podnikatelé budou muset nově státu posílat více informací než dosud. Stanoví to novela zákona o DPH. Finančním úřadům budou kromě přiznání poskytovat elektronický přehled všech přijatých i vydaných faktur - takzvané kontrolní hlášení o dani z přidané hodnoty. Mnohým podnikatelům se ale novinka nelíbí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš, Poslanecká sněmovna

Andrej Babiš, Poslanecká sněmovna | Foto: Filip Jandourek

Speciální software bude kontrolovat, jestli vydané a přijaté faktury souhlasí. Má to pomoci bojovat proti daňovým podvodům. Tak před poslanci hájil novinku ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

„Vidíme v tom skutečně zásadní opatření v boji proti podvodům na DPH, proti karuselům. Je to mezinárodně organizovaný zločin, který nás okrádá o DPH. Když ji dobře vybíráme, mají z toho profit kraje, obce, města, státní rozpočet, všichni,“ řekl Babiš.

Přehrát

00:00 / 00:00

V lednu začíná velká kontrola faktur. Podnikatele čeká kontrolní hlášení o DPH. Více od Lenky Jansové

„Není možné, aby Finanční správa zkontrolovala všechny faktury a vratky,“ tvrdí.

Takzvané karuselové podvody využívají toho, že dodání zboží do jiného členského státu Evropské unie je od daně z přidané hodnoty osvobozeno.

Některým podnikatelům se ale novinka nelíbí. Místopředseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Jiří Víšek nedávno varoval před jejím zneužitím. Myslí si také, že tím stát žádné peníze navíc nezíská:

„Došlo k rozhodnutí, které může negativně postihnout valnou část podnikatelů. Poplatník je povinen plnit přesně dikci zákona a úředník bude rozhodovat o míře provinění a následné sankci bez možnosti odvolání.“

Odklad kontrolního hlášení u DPH se ODS ve sněmovně prosadit nepodařilo

Číst článek

Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků ale také vysvětluje, že se firmy na kontrolní hlášení už zhruba rok připravují:

„My jsme po dobu jednoho roku docela systematicky pracovali - jezdili jsme po regionech, dělali semináře, jak s tím naložit. Firmy jsou na to připraveny, mají nastavené informační systémy. V danou chvíli jsou víceméně srovnány s tím, že to bude od 1. ledna fungovat.“

Ke kontrolním hlášením má výhrady opozice. Nepodařilo se jí ale prosadit jejich odložení. Podle předsedy ODS Petra Fialy novinka příliš zatíží podnikatele.

„Zákon přináší nové povinnosti, novou administrativu. Bude také znamenat vysoké dodatečné náklady pro podnikatele, které by v souhrnu měly dosáhnout až 1,5 miliardy korun. Zpracování každého podání bude podnikatele stát 3,5 hodiny času, což také není žádná maličkost,“ uvedl Fiala.

Skupina 21 senátorů podává ústavní stížnost na kontrolní hlášení DPH. Podle nich hrozí zneužití dat

Číst článek

Některé změny vadí i TOP 09. „Vysoké sankce, naprosto nevyvážená mocenská pozice ze strany státu vůči podnikatelům, a naprosto kratší konec provazu ze strany podnikatelů vůči státu. Ať už se jedná o sankce, lhůty, práva a povinnosti, o uvalení odpovědnosti za nějaký proces, který nemohou ovlivnit,“ řekl předseda strany Miroslav Kalousek.

Výhrady ke kontrolním hlášením má také levicová opozice. Komunisté s novinkou v principu souhlasí, ale ministerstvo financí ji podle nich špatně připravilo. Na začátku prosince také kvůli kontrolním hlášením podala ústavní stížnost skupina senátorů.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme