Spojené státy čeká volební rok. Kampaň je v plném proudu a přináší mnohá překvapení

Debaty, předvolební setkání, ostrá prohlášení, sofistikované strategie - kampaň amerických prezidentských kandidátů nabírá na obrátkách. Do listopadového hlasování zbývá ještě dost času, už za měsíc ale začínají stranické primárky, které rozhodnou o kandidátech, a atmosféra tak povážlivě houstne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát na prezidenta Donald Trump

Kandidát na prezidenta Donald Trump | Zdroj: Reuters

Demokratickému volebnímu poli vévodí bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Zkušená politička, bývalá senátorka, někdejší první dáma a také současná babička je favoritkou boje o nominaci, který v roce 2008 prohrála se současným prezidentem Barackem Obamou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kampaň amerických prezidentských kandidátů nabírá na obrátkách. Největší favority představuje zpravodajka Lenka Kabrhelová

Poprvé má prezidentský boj kandidáta, který se sám označuje za demokratického socialistu - senátor Bernie Sanders se snaží dohnat ztrátu na konkurentku. Demokratické trio uzavírá bývalý guvernér státu Maryland Martin O'Malley.

Podstatně tvrdší boj se odehrává v řadách republikánské strany. Uplynulé měsíce vynesly do čela žebříčku popularity mezi republikánskými voliči kandidáta, původně považovaného za zdroj zábavy - Donalda Trumpa.

Miliardář, realitní magnát a podnikatel s charakteristickým příčeskem a zkušenostmi ze showbyznysu už svými výroky namířenými proti menšinám, ženám, muslimům i vulgaritami na adresu Hillary Clintonové pobouřil až vyděsil řadu Američanů.

Zleva senátor Bernie Sanders, Hillary Clintonová a Martin O'Malley | Foto: Reuters

Mezi třinácti republikánskými kandidáty ale dál vede - zaostávají za ním texaský senátor Ted Cruz, floridský senátor Marco Rubio a o koňskou délku i bývalý guvernér Jeb Bush.

Hlavní otázkou počínajícího roku tak je, zda Donald Trump skutečně může získat republikánskou nominaci. A pokud ano, mohl by se skutečně stát americkým prezidentem? Odpověď na obě otázky bychom se měli dozvědět už za pár měsíců.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme