Restaurace a stánkaři nesprávně značí alergeny, chybovala zhruba pětina kontrolovaných
Některá stravovací zařízení chybují při označování alergenů nebo je neuvádějí vůbec. Odhalily to kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Povinnost zveřejnit alergeny v pokrmech mají od loňského prosince nejen restaurace, ale třeba i stánkaři u rychlých občerstvení nebo kuchaři ve školních jídelnách. Špatně označené jídlo může ohrozit zdraví nebo život lidí s potravinovou alergií.
Inspektoři SZPI letos zkontrolovali celkem 4666 provozů. Pochybení našli u 835 z nich, tedy u necelé pětiny.
„Mezi nejčastější provinění patří například absence informací o konkrétní alergenní látce, která byla použita jako ingredience při přípravě daného pokrmu, dále třeba nepřesné, nesrozumitelné nebo zavádějící informace o alergenech, pokud jde o složení pokrmů, chybějící údaje o alergenech v nápojích nebo třeba že poskytované informace nesouhlasily se složením potraviny, která byla použita při přípravě pokrmu,“ uvedl Radoslav Pospíchal ze SZPI.
O kontrolách značení alergenů v restauracích a u stánků mluvil Radoslav Pospíchal ze SZPI
Dalším proviněním bylo značení alergenů pomocí číselných kódů, k nimž však chybělo jakékoli vysvětlení.
Inspekce podle Pospíchala během roku kontrolovala zařízení různých typů – restaurace, pivnice, rychlé občerstvení, cukrárny, vinárny, ale i čerpací stanice nebo třeba prodejce kopečkové zmrzliny.
„U kopečkových zmrzlin jsme odebrali 51 vzorků, u kterých jsme sledovali přítomnost alergenních látek, které prodejce neuvedl. A u každého čtvrtého vzorku jsme zjistili nějaké pochybení,“ podotkl Pospíchal, podle nějž však obecně nějaký typ provozovny při kontrolách nevyčníval.
Informace o alergenech jsou důležité zejména pro celiaky nebo lidi s potravinovou alergií.
Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka však mohou restaurace ohlídat jen konkrétní suroviny.
„Když se podíváte na to, jak se alergeny zjišťují, tak SZPI na to má laboratoře, kdežto ti kuchaři to dělají v kuchyni,“ namítl Stárek.
Povinnost zveřejnit alergeny v pokrmech mají restaurace a další provozy s jídlem od loňského prosince. Podle Stárka neměli kuchaři už před tím problém sdělovat alergikům na požádání podrobnosti ke složení pokrmů. Povinnost považuje za administrativní zátěž.
V případě, že by lidé v restauraci nebo u stánku informace o alergenech nenašli, měli by se podle SZPI obrátit na personál a v případě neúspěchu nebo pochyb i na inspekci.
Chybujícím podnikům hrozí podle Radoslava Pospíchala v závislosti na závažnosti prohřešku pokuta až 10 milionů korun.