Restaurace a stánkaři nesprávně značí alergeny, chybovala zhruba pětina kontrolovaných

Některá stravovací zařízení chybují při označování alergenů nebo je neuvádějí vůbec. Odhalily to kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Povinnost zveřejnit alergeny v pokrmech mají od loňského prosince nejen restaurace, ale třeba i stánkaři u rychlých občerstvení nebo kuchaři ve školních jídelnách. Špatně označené jídlo může ohrozit zdraví nebo život lidí s potravinovou alergií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prostřený stůl v restauraci

Prostřený stůl v restauraci | Foto: Fotobanka Pixabay

Inspektoři SZPI letos zkontrolovali celkem 4666 provozů. Pochybení našli u 835 z nich, tedy u necelé pětiny.

„Mezi nejčastější provinění patří například absence informací o konkrétní alergenní látce, která byla použita jako ingredience při přípravě daného pokrmu, dále třeba nepřesné, nesrozumitelné nebo zavádějící informace o alergenech, pokud jde o složení pokrmů, chybějící údaje o alergenech v nápojích nebo třeba že poskytované informace nesouhlasily se složením potraviny, která byla použita při přípravě pokrmu,“ uvedl Radoslav Pospíchal ze SZPI.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kontrolách značení alergenů v restauracích a u stánků mluvil Radoslav Pospíchal ze SZPI

Dalším proviněním bylo značení alergenů pomocí číselných kódů, k nimž však chybělo jakékoli vysvětlení.

Inspekce podle Pospíchala během roku kontrolovala zařízení různých typů – restaurace, pivnice, rychlé občerstvení, cukrárny, vinárny, ale i čerpací stanice nebo třeba prodejce kopečkové zmrzliny.

„U kopečkových zmrzlin jsme odebrali 51 vzorků, u kterých jsme sledovali přítomnost alergenních látek, které prodejce neuvedl. A u každého čtvrtého vzorku jsme zjistili nějaké pochybení,“ podotkl Pospíchal, podle nějž však obecně nějaký typ provozovny při kontrolách nevyčníval.

Informace o alergenech jsou důležité zejména pro celiaky nebo lidi s potravinovou alergií.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka však mohou restaurace ohlídat jen konkrétní suroviny.

„Když se podíváte na to, jak se alergeny zjišťují, tak SZPI na to má laboratoře, kdežto ti kuchaři to dělají v kuchyni,“ namítl Stárek.

Povinnost zveřejnit alergeny v pokrmech mají restaurace a další provozy s jídlem od loňského prosince. Podle Stárka neměli kuchaři už před tím problém sdělovat alergikům na požádání podrobnosti ke složení pokrmů. Povinnost považuje za administrativní zátěž.

V případě, že by lidé v restauraci nebo u stánku informace o alergenech nenašli, měli by se podle SZPI obrátit na personál a v případě neúspěchu nebo pochyb i na inspekci.

Chybujícím podnikům hrozí podle Radoslava Pospíchala v závislosti na závažnosti prohřešku pokuta až 10 milionů korun.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme