Exstarosta Lipnice nad Sázavou dostal za zneužití pravomoci tříletou podmínku

Bývalý starosta Lipnice nad Sázavou odešel od Krajského soudu v Hradci Králové s tříletou podmínkou za zneužití pravomoci úřední osoby. Ladislav Horký údajně vystavoval falešné faktury a do účetnictví úřadu zařazoval fiktivní doklady a faktury za neprovedené práce. Obci tak měl způsobit několikamilionové škody. Rozsudek není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lipnice nad Sázavou

Lipnice nad Sázavou | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

Vyšetřování a následná soudní jednání s exstarostou Lipnice nad Sázavou Ladislavem Horkým se táhly několik let.

Podle obžaloby za dobu svého starostování - v čele Lipnice stál v letech 2002 až 2010 - napáchal škody za 15 milionů korun.

Obec se údajně kvůli jeho krokům dostala do závažných ekonomických problémů.

Státní zástupkyně požadovala pro exstarostu obžalovaného z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby trestní sazbu pět až dvanáct let. Naopak Horkého obhájce navrhl podmíněný trest.

Exstarosta se sám k některým skutkům přiznal, celou záležitost ale považuje za komplot proti své osobě. „Nějaké kulišárny jsem dělal, ale škody, které mi jsou přičítány, nechápu. Lipnici bych nikdy nepoškodil,“ uvedl.

Krajský soud v Hradci Králové mu dnes vyměřil podmíněný tříletý trest. Zkušební dobu určil na pět let. Šest let Horký nesmí vykonávat veřejné funkce.

Obec Lipnice nad Sázavou po Horkém požaduje uhrazení 15,5 milionu korun a úroků. Podle soudu se má svého nároku domáhat v občanskoprávním řízení.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme