Šetření požáru Libušína končí. Policie obvinila muže, který opravoval komín chaty

Vyšetřování loňského požáru chaty Libušín na Pustevnách skončilo. Policie obvinila muže z Karvinska, který údajně zanedbal rekonstrukci komína budovy. Chata Libušín sloužící jako restaurace shořela v noci na 3. března 2014.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neveselý pohled na Libušín dva měsíce po požáru

Neveselý pohled na Libušín dva měsíce po požáru | Foto: Jakub Hritz

50letý muž z Karvinska byl podle policie v roce 2007 zodpovědný za práce při rekonstrukci komína chaty Libušín. Právě tam bylo podle vyšetřovatelů ohnisko požáru.

„Tomuto člověku za tento trestný čin hrozí až 8 let vězení,“ potvrdil obvinění mluvčí vsetínské policie Vladislav Malcharczik.

Pracovníci, kteří tehdy rekonstruovali komín, museli kvůli odsazení vložky zbourat část pláště kouřovodu.

„A zpátky už ho nedozdili. To znamená, že tam vznikl otvor, kterým unikalo teplo. A v předmětném dni byla teplota tak vysoká, že došlo k samovznícení,“ řekl Českému rozhlasu soudní znalec František Jiřík.

Požár byl otázkou času, míní znalec

Jak také uvedl, teplo postupně vysušovalo okolní dřevo. Poslední den před požárem byla na Libušíně svatba, a tak se topilo daleko více než normálně, a to pak už prý byla jen otázka času, kdy se dřevo vznítí.

To, že k požáru Libušína nakonec došlo až po 7 letech od rekonstrukce, je podle Františka Jiříka spíše náhoda.

Škoda po požáru se zatím odhaduje na více než 50 milionů korun. Jindřich Ondruš, ředitel skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, který chaty na Pustevnách spravuje, teď očekává, že se odblokuje vyjednávání s pojišťovnou o úhradě škody.

„Budeme také finalizovat nebo se snažit o co nejrychlejší ukončení jednání s pojišťovnou,“ řekl Českému rozhlasu. Ondruš nevylučuje ani to, že se skanzen přihlásí s nárokem na náhradu škody.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm už vypsalo soutěž na firmu, která by měla vyhořelý Libušín znovu postavit. Obnova by měla stát přes 80 milionů korun a stavět by se mělo začít příští rok na jaře. Termíny se ale ještě mohou změnit.

Rozsáhlý požár poničil chatu Libušín na Pustevnách, škody šplhají do desítek miliónů | Foto: Valašské muzeum v přírodě

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme