Izraelští policisté zatkli ženicha, který během svatby oslavoval vraždu palestinské rodiny

Izraelské zpravodajské služby mluví o novém vzepětí židovského pravicového extremismu. Policie zadržela muže, který na své svatbě společně s dalšími lidmi oslavoval červencový žhářský útok na palestinskou rodinu. Video s militantními svatebčany už odsoudili izraelští politici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelská policie

Izraelská policie | Zdroj: Reuters

Policie zatkla jak ženicha, tak i čtyři další účastníky svatby. Jeden z nich je dokonce vojákem izraelské armády. Policie je zatím prověřuje kvůli neoprávněnému držení zbraní. Možná je ale bude vyšetřovat i pro podněcování k násilí.

„Izraelský lid rozhodně odmítá a odsuzuje oslavy vraždy, které ukázal videozáznam ze svatby extrémně pravicových izraelských aktivistů. Tento akt je zcela v protikladu k hodnotám, které charakterizují naši společnost,“ prohlásil už dříve mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emanuel Nahšon.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už označil nahrávku za šokující. Podle něj ukazují záběry skutečnou tvář nebezpečné skupiny.

Video zřejmě omylem zveřejnili účastníci svatby. Následně ho minulý týden odvysílaly izraelské televizní stanice. Účastníci svatby na záběrech tančí se samopaly na velmi tvrdou hudbu a noži bodají do fotografie 18měsíčního palestinského dítěte.

Dům palestinské rodiny nedaleko Nábulusu vypálili v červenci židovští extremisté. Při útoku zemřelo jak osmnáctiměsíční dítě, tak později i oba jeho rodiče.

Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme