Češi se mohou dožít vyššího věku. Muži zhruba 76 a ženy téměř 82 let

Život v Česku se dál prodlužuje. Za jediný rok se protáhl o zhruba sedm měsíců. Muži se tak loni oproti roku 2013 mohli dožít téměř 76 let, ženy zhruba 82 let. Vyplývá to ze statistické ročenky ČR 2015, kterou zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senior (ilustrační foto)

Senior (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Muži měli v roce 2000 naději, že se dožijí téměř 72 let. Loni se podle Českého statistického úřadu mohli dožít až zhruba 76 let.

Mezi roky 2013 a 2014 se pak očekávaný život prodloužil o 0,6 roku, tedy zhruba o sedm měsíců.

Ženy jsou na tom o něco lépe než muži. V roce 2000 se mohly dožít přibližně 78 let, loni pak téměř 82 let. Přestože se život žen prodlužuje pomaleji, i ony si přidaly od roku 2013 do loňska sedm měsíců.

Za poslední století se délka života protáhla o několik desetiletí. V roce 1920 se měli muži šanci dožít 47 a ženy necelých 50 let.

V Česku se neprodlužuje postupně jen život, ale také jeho část, kterou lidé prožijí ve zdraví. Čeští muži mohou podle údajů Eurostatu bez zdravotních omezení žít v průměru déle než 62 let a české ženy přes 64 let.

Díky zvyšování věku i kvůli menšímu počtu narozených dětí ale společnost stárne. Stárnutí je podle expertů nejvýznamnější demografická změna, která se za poslední čtvrtstoletí udála. V roce 2010 tvořili lidé nad 65 let 15,5 procenta obyvatel Česka, loni už to bylo téměř 18 procent.

Naděje dožití lidí v ČR | Foto: Anna Kottová

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme