Autorská práva na Hitlerovu knihu Mein Kampf jsou po 70 letech volná

Dnešním dnem po 70 letech propadají autorská práva na knihu Adolfa Hitlera Mein Kampf. Dosud je vlastnila spolková země Bavorsko, která vydávání knihy bránila. Protože ji teď může v Německu kdokoli a jakkoli vydávat, připravil mnichovský Institut pro soudobé dějiny kritické a komentované vydání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mein Kampf

Mein Kampf | Zdroj: Reuters

Tým historiků do detailu rozebral knihu Adolfa Hitlera, kterou nacistický vůdce napsal zkraje 20. let minulého století a která do konce druhé světové války vyšla ve 12 milionech exemplářů.

Historici opatřili nové vydání více než 3500 poznámkami. „Vše, co Hitler píše, podrobit kritice a vyvrátit,“ shrnul pro Český rozhlas záměr vydání vedoucí projektu Christian Hartmann.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dneškem vyprší autorská práva na německé vydání Mein Kampfu. Jaký dopad to může mít, se Radiožurnál ptal odborníka na extremismus Jana Charváta

Nejnáročnější podle něj bylo zdokumentovat a rozporovat Hitlerův antisemitismus, který se prolíná celou knihou.

Kritické vydání se v knihkupectvích objeví v polovině ledna. Nekomentované verze zatím v plánu nejsou a největší německá země Bavorsko už oznámila, že by se jim pokusila zabránit na základě zákazu šíření nacistické ideologie.

Přestože část německé veřejnosti se dívá na možné nové vydání Mein Kampfu s obavami z možného posílení krajně pravicové scény, podle odborníků na extremismus bude dopad vypršení autorských práv jen malý.

„Kniha je ve skutečnosti dostupná na internetu už velmi dlouhou dobu a samotná kniha patrně nemůže přispět k šíření krajně pravicové ideologie,“ míní i Jan Charvát z Institutu politologických studí Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. „Pro řadu lidí, kteří už jsou etablování v krajně pravicové struktuře, to bude jenom položka, kterou si zasunou do své knihovny a číst ji nebudou,“ dodal.

Hitler napsal Mein Kampf v roce 1924 ve věznici po neúspěšném pokusu o puč. V knize formuloval základy nacistické ideologie, která prosazuje stát řízený nejvyšším vůdcem a nadřazenost jedné rasy oprávněné porobit si a likvidovat rasy ostatní.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme