Koncem roku hledají Češi víno, whisky či slivovici. Alkoholismu se nebojí

V listopadu a prosinci prudce roste zájem o témata spojená s alkoholem, alespoň to ukazují statistiky vyhledávače Seznam.cz. A zatímco vaječný koňak je hitem jen koncem roku, zájem o víno stoupá celý podzim.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol

Alkohol | Foto: zdroj: Flickr.com, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) (CC BY 2.0)

Dlouhodobě je nejhledanějším alkoholem víno, dotazů na něj měsíčně nebývá na tomto českém vyhledávači méně než 100 tisíc. Takové oblibě se v letních měsících blíží pivo a během vánočních svátků pak vaječný koňak, lidé hledají zejména recepty.

Pod 30 tisíci hledáními měsíčně se pohybuje rum, častěji se o něm mluví opět koncem roku. Podobně je na tom whisky, která dlouhodobě přitahuje zájem stále většího počtu lidí, zdatně jí sekunduje slivovice. O něco méně se pak hledá vodka, obdobně jako koktejly. Zajímavé je, že u posledního výrazu povětšinou nejde o alkohol, pokud Češi hledají koktejl, pak spíše nutriční.

Konec žebříčku pak obsazuje sekt, který je dle očekávání zmiňován hlavně v prosinci, celoročně se stabilně drží becherovka se 7 až 12 tisíci hledání měsíčně. A teprve zde se objevuje i slovo „alkoholik“. Alkoholismus je ještě o něco níže, spolu s fernetem, šampaňským a vinnou pálenkou Metaxa.

Pro srovnání, pokud se podíváme na statistiky celosvětového vyhledávače Google, trend zůstává podobný: Zájem o pivo narůstá v letních měsících, víno vede koncem roku. Tehdy se objevují i dotazy na sekt, zatímco Becherovka se hledá během celého roku prakticky stejně. Úplně přesné srovnání ale možné není Google neposkytuje konkrétní čísla o hledanosti jednotlivých slov, pouze ukazuje relativní trendy.

A nejhledanější slovo spojené s alkoholem? V obou vyhledávačích je to celoročně „alkohol tester“, řízení pod vlivem je tedy zjevně větší téma, než by se mohlo zdát.

Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme