Obloha v lednu: Planetární rande, roj meteorů a kometa Catalina

2. leden 2016

Už ze 3. na 4. ledna může překvapit meteorický roj Kvadrantid, i když má maximum za bílého dne. 9. ledna v pět hodin ráno se odehraje konjunkce Venuše se Saturnem.

Po prosincovém slunovratu se noci pozvolna krátí; mezi 1. a 31. lednem činí rozdíl už přes jednu hodinu. Na tmavé obloze ale stále pěkně vyniká řada souhvězdí, kterým jižně vévodí Orion. Vlevo nahoře má červeného veleobra Betelgeuze, vpravo dole jej uzavírá modrobílý Rigel, v porovnání se Sluncem padesátkrát větší a padesát pět tisíckrát svítivější. Orion má uprostřed pás se třemi jasnými hvězdami Alnitak, Alnilam a Mintaka. Jeho prodloužením vpravo se dostaneme k oranžově zbarvenému Aldebaranu v Býku, vlevo pak k nejjasnější hvězdě oblohy Síriovi ve Velkém psu. Dál na pomyslné přímce vpravo je hvězdokupa Plejády (podle Messierova katalogu M45, zvaná také Kuřátka) a souhvězdí Persea po boku s Vozkou a jasnou hvězdou Capellou. Vlevo nad Orionem svítí Blíženci a na jejich rozhraní jedna z nejkrásnějších otevřených hvězdokup M35. Uvidíme ji už v malém dalekohledu, stejně jako známou Krabí mlhovinu (M1) u spodního rohu souhvězdí Býka, která je pozůstatkem po výbuchu supernovy v roce 1054.

Planety uvidíme v lednu všechny, a to většinou nad jihem, ovšem ne vždy ve stejném čase. Merkur svítí počátkem měsíce večer nízko nad jihozápadem, stejně jako Neptun. Venuše září ráno nad jihovýchodním obzorem, podobně jako Saturn a také Mars, který je ale na obloze mnohem výš. Jupiter je vidět na rozhraní Panny a Lva po celou noc kromě večera. Uran se ukazuje v první polovině noci – stejně jako v případě Neptunu však k jeho pozorování potřebujeme dalekohled.

Velký vůz nad mlhou

Kometa Catalina dosáhne v půli ledna díky maximálnímu přiblížení k Zemi nejvyšší jasnosti. V tmavých oblastech daleko od měst bychom ji měli vidět i bez dalekohledu. A také by měla být celkem snadno k nalezení – proletí totiž v blízkosti hvězdy Alkaid z Velké Medvědice, která je poslední hvězdou v oji Velkého vozu. Do konce ledna projde kometa Drakem a pak se její pohyb výrazně zpomalí a viditelnost bude postupně slábnout. Měsíc bude 10. ledna v novu, tedy neviditelný, 17. ledna v první čtvrti a 24. ledna v úplňku. Přejeme pěknou podívanou a úspěšný start do nového roku!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio