Staré přístroje často končí v komunálním odpadu, například mobil je ale možné recyklovat

1. leden 2016

K častým vánočním dárkům elektronika - mobilní telefony, tablety a další drobné přístroje. Po svátcích pak v domácnostech řešíme otázku, kam se starým elektrem. Proto nezisková společnost Asekol zorganizovala informační kampaň.

Cílem akce bylo upozornit na červené kontejnery, do nichž lidé mohou odkládat nepotřebná elektrozařízení. „Využili jsme pozvání měst Písek, Strakonice, Prachatice a Tábor. Všechna jsou na tom velice dobře, co se týče třídění starého elektra. Mají hustou síť červených kontejnerů,“ popsal Ivo Opletal.

Ten zastupuje neziskovou společnost Asekol, která zajišťuje zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení. Na adresu Jihočechů přidal kompliment. „Osmdesát procent lidí ví, kde jsou červené kontejnery a k čemu slouží. Lidově řečeno, platí, že co se vejde do toho otvoru a je to elektroodpad, tak to tam patří.“

Případy, kdy lidé lezli do červených kontejnerů, jsou podle něj minulostí. „Než tam byl speciální uzávěr, tak se stávalo, že se sociálně slabší občané snažili ten elektroodpad znovu vybírat. To už ale není v současné době možné, už se tam nikdo nedostane,“ popsal.

Kromě informací o zpětném odběru drobného elektrozařízení mohli kolemjdoucí dostat zadarmo horký nápoj. „Pořád za tím hledají nějaký podvod, ale my ho opravdu dáváme jen pro radost a k tomu přidáme letáček s mapou červených kontejnerů,“ komentoval Ivo Opletal.

autor: Václav Malina
Spustit audio