Obce, v jejichž katastru začnou průzkumy pro úložiště jaderného odpadu, dostaly peníze

2. leden 2016

Celkem 72 milionů korun odeslala před koncem roku Správa úložišť radioaktivních odpadů na konta čtyřiceti obcí. Je to kompenzace za to, že na jejich území na jaře začnou průzkumné práce pro úložiště jaderného odpadu.

Peníze putují i na účty jihočeských obcí v lokalitě Magdaléna na Táborsku a Čihadlo na Jindřichohradecku. Nejvyšší možnou částku obdrží Lodhéřov nebo Jistebnice.

Základní výše ročního příspěvku pro každou obec je 600 tisíc korun. K té se pak připočítává 30 haléřů za každý metr čtvereční z katastrálního území obce, na kterém je stanoveno průzkumné území. Maximálně může každá obec ročně získat 4 miliony korun.

Průzkumné práce začnou na jaře. Zatím budou neinvazivní. „Jsou to metody, které neznamenají žádný zásah do pozemku. Jedná se o povrchová měření a počítáme s odběry malých vzorků. K tomu plánujeme analýzy družicových a leteckých snímků a budeme dělat reinterpretaci starých měření,“ říká ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů Jiří Slovák.

Neinvazivní průzkum lokalit vytipovaných pro stavbu úložiště radioaktivního odpadu chce Správa úložišť stihnout do konce roku 2016.

V roce 2017 pak bude data vyhodnocovat a na konci by chtěla stanovit asi čtyři lokality, které bude dál zkoumat. Dokud tyto lokality nestanoví, budou mít obce nárok na roční příspěvek.

autor: hoch
Spustit audio