Turecko poslalo do Česka dokumenty kvůli vydání zadrženého občana

Turecko už poslalo do České republiky dokumenty k vydání Nazmiho Sahina. Toho na konci listopadu zadržela královéhradecká policie při silniční kontrole. Zjistilo se, že muže hledá Interpol. Byl totiž odsouzený k více než šestiletému vězení, nástupu trestu se ale vyhýbal. Turecká strana musela odložit Sahinovo vydání do 40 dnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud poslal zadrženého cizince do předběžné vydávací vazby

Krajský soud poslal zadrženého cizince do předběžné vydávací vazby | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

„Ministerstvo spravedlnosti 29. prosince obdrželo příslušné dokumenty, o které tureckou stranu dokonce dvakrát žádalo. V tuto chvíli je pokračováno ve vydávacím řízení a pan Sahin zůstává ve vazbě. Dokumenty byly postoupeny příslušnému státnímu zastupitelství,“ říká mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Třicetiletý Sahin je ve vazbě od 26. listopadu kvůli obavě, že by mohl utéct. Česko čekalo na dokumenty s jeho spisem a žádostí o vydání, které muselo Turecko dodat do 40 dní od jeho zadržení. Lhůta by uplynula 3. ledna.

Nazmi Sahin byl odsouzen na šest let a tři měsíce za ‚napojení na organizaci s politickými zájmy neslučitelnými se státním zřízením Turecka‘.

Státní zástupce později vyloučil, že šlo o spolupráci s Islámským státem nebo Kurdskou stranou pracujících, právě tu zmiňovaly původně neoficiální zdroje.

Sahinova právní zástupkyně Zuzana Dostálková už dříve odmítla, že by Sahinovo jednání mělo spojitost s terorismem. Jeho činnost přirovnala spíše k působení disidentů za komunistického režimu. Její klient se prý v EU zdržuje šest let. Do Česka přijel na výlet a zadržení ho překvapilo.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme