České hory lákají na novoroční lyžování. Nejvíc sněhu je ve Špindlu

Sněžná děla jedou v českých zimních areálech naplno. Provozovatelům se podařilo vytvořit desítky centimetrů umělého sněhu. Ale zdaleka ne všude. Na své si lyžaři přijdou hlavně v Krkonoších. Dost sněhu leží také na sjezdovkách v Jizerských a Orlických horách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zasněžování Skiareálu Lipno

Zasněžování Skiareálu Lipno | Foto: Lipno Servis, s. r. o.

V Jizerských horách je v provozu třeba středisko Kořenov - Rejdice. Je tam čtvrt metru umělého sněhu. Říčky v Orlických horách hlásí 40 cm a Kopřivná v Jeseníkách nabízí 25 centimetrů sněhu.

Nejvíc zimních zařízení v provozu je v Krkonoších. Třeba ski areál ve Špindlerově mlýně nabízí pět kilometrů zasněžených sjezdovek.
„Sněhu je na sjezdovkách od 20 do 50 centimetrů. Úprava a stav sjezdovek je čím dál tím kvalitnější,“ potvrzuje to manažer střediska René Hroneš.

Ski resort Černá Hora - Pec láká na šest kilometrů sjezdovek a o víkendu bude nabídku ještě rozšiřovat.

„Lyžuje se v areálu Černá hora a také Pec pod Sněžkou. Lyžujeme za ceny vedlejší sezony. Na sjezdovkách leží 20 až 40 centimetrů technického sněhu,“ popisuje, kde se dá aktuálně lyžovat, mluvčí areálu Zina Plchová.

Výšlap na Ještěd přilákal davy lidí do zimního střediska v Jizerských horách | Foto: Šárka Škapiková

Ve ski areálu Lipno na Šumavě počítají, že spustí provoz až příští týden. Zatím totiž nestačili vyrobit dostatek umělého sněhu.

Hodně areálů nechává tento víkend ještě v klidovém režimu kvůli novoročním oslavám. Zábavné akce pro návštěvníky proto většinou plánují až na druhý lednový víkend. Jizerské hory třeba zvou na velmi oblíbenou sportovní událost, na tradiční Jizerskou padesátku. Pokud sníh nebude, tak lidé závod poběží bez lyží.

Skipasy zdražilo 40 středisek

V letošní sezoně si lidé někdy připlatí za skipasy. Zdražilo je zhruba 40 procent lyžařských středisek, a to v řádu desetikorun. Průměrná cena pro dospělého je 560 korun za skipas na den, pro děti 390 korun.

I letos mají čeští lyžaři možnost koupit si celosezonní permanentku. „V letošním roce se zapojilo do projektu 23 středisek od Šumavy až po Javorníky. Mají letos k dispozici 190 kilometrů lanovek, 34 lanových drah a 141 vleků,“ doplňuje ředitel Asociace horských středisek Libor Knot. Dospělý za skipas zaplatí 11 tisíc korun.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme