Mezi EU a Ukrajinou začíná fungovat dohoda o volném obchodu

Po více než ročním odkladu se dnes Evropská unie a Ukrajina začnou plně řídit podmínkami vzájemné dohody o volném obchodu. Smlouva, která usnadní ukrajinským firmám přístup na rozsáhlý evropský trh a evropským společnostem na trh ukrajinský, ruší většinu celních bariér.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko přednesl své první výroční poselství

Ukrajinský prezident Petro Porošenko přednesl své první výroční poselství | Zdroj: Reuters

Naopak obchodní vazby mezi Ruskem a Ukrajinou se ode dneška kvůli dalším vzájemným sankcím ještě oslabí. Ukrajinský prezident Petro Porošenko ale v novoročním projevu neztratil optimismus.

„Od prvního ledna začíná fungovat rozsáhlá a komplexní zóna volného obchodu s Evropskou unií. Už za několik let si vynahradíme obrovské ztráty, které Ukrajině svou hospodářskou agresí způsobilo Rusko.“

„Rozhodnutí Moskvy uzavřít trhy pro ukrajinské zboží, silná ekonomická agrese, je další součástí hybridní války proti nám. Nemohli nás dobýt útokem, tak se snaží udusit nás ekonomicky a rozvrátit sociálně. Ale nic z toho se jim nepovede,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Podle ukrajinského ministerstva zemědělství vývoz potravin do Ruska během deseti měsíců uplynulého roku poklesl z téměř miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku na zhruba čtvrtinu.

Prezident Porošenko vybídl k tomu, aby si Ukrajina letos otevřela dveře do Evropy a získala co nejvíce evropských investic.

Jitka Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme