Brdy se po devadesáti letech otevírají veřejnosti, zatím bez vyznačených tras

Brdy jsou ode dneška Chráněnou krajinnou oblastí. Na některá místa bývalého vojenského újezdu se lidé podívají po devadesáti letech. Armáda zatím odminovala polovinu území, celé ho zpřístupní do konce roku 2018.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konec vojenského újezdu Brdy

Konec vojenského újezdu Brdy | Foto: Petr Kološ | Zdroj: Český rozhlas

„Nově je přístupné okrajové pásmo. Během letošního roku bychom rádi zpřístupnili po vyznačených cestách dopadové plochy, kde by měla vzniknout naučná stezka. Stejně tak by měla vzniknout kolem Padrťských rybníků,“ říká šéf Správy CHKO Brdy Bohumil Fišer.

Na jaře by měly být také označeny první turistické trasy.

„U cyklostezek odhadujeme kolem 450 kilometrů. Převážně povedou po asfaltových a zpevněných komunikacích, které v bývalém újezdu jsou. Počítáme také s několika desítkami kilometrů nově vyznačených pěších tras,“ plánuje Bohumil Fišer.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Obecnici na okraji Brd natáčela reportérka Pavla Firbacherová

Základem pro cyklostezky bude okruh Obecnice - Zaječov - Strašice - Kamenná - Kolvín - Bor - a znovu Obecnice. Okruh je navíc rozdělen dalšími stezkami napříč. Možností, kudy Brdy projet, tak bude opravdu hodně.

Přesto ale v oblasti Brd zůstanou místa, kam nebude přístup povolen. To je případ území od silnice Obecnice - Valdek směrem k Jincům, tam vznikne posádkové cvičiště s trvalým zákazem vstupu. Zákaz vstupu pak bude platit i do areálů, jakými jsou například meteoradar Praha a vysílač na Sádce.

Vojenský újezd Brdy čistí od začátku dubna pyrotechnici | Foto: Lukáš Milota

Součástí brdské CHKO jsou i významná paleontologická naleziště, skalní výchozy, kamenná moře a sutě. Až 86 procent oblasti tvoří lesy, z nichž převážná část je ve vlastnictví Vojenských lesů a statků ČR.

Vyskytují se zde chráněné druhy, například kosatec sibiřský, rosnatka okrouhlolistá, suchopýr pochvatý, rak kamenáč a škeble rybničné.

Chráněná krajinná oblast (CHKO) Brdy | Foto: Český rozhlas

ČRo, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme