Každé dvě hodiny hymna. Polský rozhlas protestuje proti novému mediálnímu zákonu

První program Polského rozhlasu protestuje. Vláda prosadila novelu zákona, podle které jmenuje vedení veřejnoprávních médií bez výběrového řízení ministr státního pokladu. Rozhlas teď hraje na protest každé dvě hodiny polskou hymnu a po ní Beethovenovu Ódu na radost, tedy hymnu Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf vítězné polské strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski

Šéf vítězné polské strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski | Zdroj: Reuters

Jde spíše o symbolický protest, žádná stávka se nekoná. Zaměstnanci veřejnoprávního rozhlasu tak chtějí dát najevo svůj nesouhlas s tím, že o tom, co mají vysílat, bude zřejmě už v nejbližších dnech rozhodovat někdo, koho jmenuje vláda.

S největší pravděpodobností to bude kandidát, schválený vládní stranou Právo a Spravedlnost (PiS). Zřejmě tak půjde o někoho, kdo se bude spíš než premiérce nebo prezidentovi zodpovídat předsedovi PiS Jaroslawu Kaczynskému.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protestu v polském rozhlasu informoval zpravodaj Vít Pohanka

Už teď podali demise všichni ředitelé veřejnoprávních televizních stanic, něco podobného se dá čekat i v polském rozhlase.

Vládnoucí strana odůvodňuje svůj postup snahou „vrátit veřejnoprávní média Polákům“. Zástupci PiS chtějí, aby veřejnoprávní média byla také více „národní“. Třeba televize by měla vysílat seriály o polské historii nebo točit historické filmy.

Nová polská vláda už také prosadila kontroverzní zákon o ústavním soudu a vyměnila i skupinu šéfů tajných služeb a dalších bezpečnostních orgánů.

Oponenti nové vlády hovoří o tom, že vůdce PiS Jaroslaw Kaczyński kráčí ve šlépějích maďarského premiéra Viktora Orbána, který je osočován z autoritativní vlády.

ČRo, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme