Povánoční pálení stromků. To je tradice, kterou dodržují v Belgii a Nizozemsku

Vánoční stromky v českých městech většinou končí na nároží ulic nebo u popelnic, a pak se zpracovávají na dřevní štěpku. V Nizozemsku a v Belgii si s nimi ale rádi zatopí. A to třeba přímo na pláži v belgickém přístavu Ostende.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vánoční ozdoby

vánoční ozdoby | Foto: stock exchange

Mrazivý vzduch na pláži pod pobřežní promenádou v Ostende se snažila rozehřívat kapela tří kytaristů s reproduktory zavěšenými na krku.

Uprostřed pláže ležely na tři metry vysoké hromadně odstrojené vánoční stromky svezené z ulic. Některé ještě přinesli i sami návštěvníci tradičního loučení se s připomínkou Vánoc.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Nizozemsku a v Belgii si s vánočními stromky rádi zatopí. Jde o tradici starou více než 30 let

„Pálení vánočních stromků má už více než 30letou tradici. Každý rok se scházíme na pláži, abychom spálili stromky, něco popili, dali si pečenou rybu a pobavili se,“ popsal Walter Hostyn z organizace Paulusfeesten, která kromě loučení s Vánocemi pořádá i letní hudební festival na ostendských plážích.

Po pláži tam chodili také pomalovaní polykači ohně. Na zem sypali granule, které vytvořily cestičku k hranici ze stromků. Nakonec vzali pochodně a ohňové body na pláži zapálili. To byla teprve předehra.

Několik ohňonošů s pochodněmi přistoupilo k velikánské hranici vytvořené ze stovek, možná tisíců stromků a zapálili ji z několika stran. Plameny dosahovaly minimálně pět metrů. Jiskry létaly ale mnohem výš.

Vítr vál směrem od pevniny. Kouř tedy odnášel nad moře. Kolem ohniště postávali obyvatelé Ostende a k vnějšímu teplu přidávali ještě to vnitřní svařeným vínem, pivem nebo kávou s whisky. Dál od ohně se na roštu pekli čerství sledi. Dostal každý, kdo chtěl, zadarmo.

Při pohledu do plamenů a s pohárkem v ruce si Ostenďané libovali. „Čerstvé ryby, horké víno, teplá káva, a oheň - prostě paráda,“ okomentoval jeden ze zúčastněných.

Belgičané mladí i staří vychutnávají na pláži sounáležitost u hřejivého ohně, vzpomínají na Vánoce a těší se na léto, až budou moci na písčité pláže přijít místo v bundách a kabátech zase v šortkách a košilích.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme