Rio de Janeiro oživuje přístavní čtvrť. Na nové Muzeum zítřka se tu stojí dlouhé fronty

Rio de Janeiro vstoupilo do roku letních olympijských her, které pořádá. Součástí olympijského projektu je také oživení přístavní čtvrti. Ta postupně upadala, ale teď začíná získávat novou podobu. Nově se tu otevřelo Muzeum zítřka, před kterým turisté i místní z širokého okolí stojí dlouhé fronty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na návštěvu Muzea zítřka se v těchto dnech stojí několikahodinové fronty

Na návštěvu Muzea zítřka se v těchto dnech stojí několikahodinové fronty | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Ještě před dvěma lety tu jezdily po nehezké visuté magistrále stovky aut za minutu. Dnes je místo změněné k nepoznání. Po autech není ani památky a první víkend nového roku sem zavítaly tisíce lidí.

Thaíza Limová viděla reportáž o muzeu v televizi. Čeká, že se dozví hodně o přírodě, jaká může být v budoucnosti, ale neví, co přesně má čekat.

Děti s ní vystály tříhodinovou frontu. Dcera Andressa říká, že tak krásné a velké muzeum chce vidět. Všichni se prý třesou napětím, nikdy na tomto místě v centru nebyli, protože mělo špatnou pověst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rio de Janeiro má novou dominantu - Muzeum zítřka. Více od brazilského zpravodaje Davida Koubka

Východ budovy, která je prý inspirovaná květinou bromélií, vypadá trochu i jako kostra nějakého obřího kytovce.

Malý Márcio Nascimento říká, že se mu nejvíc líbily hry. Jedna se třeba ptá, co si člověk myslí o budoucnosti - jestli se mu určité věci líbí, nebo ne.

Následující sekunda už je budoucnost, říká starší bratr Mauro Nascimento. Takže je prý dobré myslet na to, co by člověk ještě mohl zvládnout.

Futuristická stavba je už teď vděčným objektem tisíců fotoaparátů | Foto: David Koubek

Muzejní expozice Riodejaneiřany ohromila. Jsou moderní, založené na interaktivitě, plné vědy a poznání přírody.

Nedaleko muzea je aspoň náznak toho, jak bude návrat tramvají do ulic Ria vypadat | Foto: David Koubek

Fronta před muzeem se hýbe velmi pomalu. Je to takový dlouhý had lidí a několikrát křižuje koleje budoucí tramvajové tratě.

Tramvaj by měla jezdit do olympijských her. Zatím ale není zdaleka hotovo | Foto: David Koubek

Tramvaj jako inteligentní dopravní prostředek, který se vyhne zácpám v centru, hodnotí 12letý Bernardo Barreiros. V polovině roku, do olympijských her, budou tramvaje podle něj určitě jezdit.

Jedna moderní souprava tu stojí uprostřed rozestavěných kolejí na ukázku. Enrique Marques, který si ji s mladým rozumbradou prohlíží, nevěří úplně slibům politiků, že bude vše včas a nepředražené. Ale uznává, že starosta už udělal dost dobrého.

Na náměstí Mauá je ještě další magnet pro návštěvníky - městské muzeum umění | Foto: David Koubek

Radnice si od projektu slibuje oživení dosud ospalé a docela nebezpečné čtvrti kolem přístavu. Jestli se to podaří, ukáží příští měsíce nebo roky.

Muzeum budoucnosti připomíná stavby Santiaga Calatravy například ve Valencii | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme