Hrozny na jižní Moravě prošly dvakrát mrazem, ledové víno se mohlo sklidit

Na jihu Moravy dnes začala sklizeň ledového vína. V Bohumilicích na Břeclavsku si přivstala asi čtyřicítka lidí, aby bobule za nočního mrazu posbírala a vinaři je mohli ještě za studena lisovat. Ledové víno musí na vinici projít nejméně dvakrát teplotou minus sedm stupňů Celsia. Výsledný nápoj se vyznačuje vysokým obsahem cukru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sběr a lisování ledového vína v Bohumilicích na Břeclavsku

Sběr a lisování ledového vína v Bohumilicích na Břeclavsku | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Půl páté ráno a minus šest stupňů Celsia. To je čas, kdy čtyřicet lidí vyrazilo do vinohradu v Bohumilicích na Břeclavsku s jediným úkolem. Co nejrychleji posbírat půl hektaru Chardonnay, aby se z něho mohlo stát vysoce ceněné ledové víno.

„Mám rolák, termoprádlo na nohy i tělo, dvě trička, dvě mikiny, bundu, rukavice, čepici a zimní teplou obuv,“ říká jeden ze sběračů, zatímco nůžkami ustřihuje trsy hroznů do připravených beden.

Za svitu reflektorů aut jde práce rychle od ruky. A když nestačí vnější oblečení, přijde na řadu vnitřní ohřívání. Čaj, svařák a slivovice.

Sběr a lisování ledového vína v Bohumilicích na Břeclavsku | Foto: Tomáš Jelen

Ledové víno je pro pěstitele každý rok sázkou do loterie. Bobule mohou shnít, mohou je sezobat špačci nebo ukrást zloději. Nejvíce ale záleží na počasí. Třeba loni se počet vinařů, jejichž hrozny se dočkaly proměny na ledové víno, dal napočítat na prstech jedné ruky. Letos byla situace lepší.

„Letos byl zdravotní stav extrémně dobrý, potom se to trochu zlomilo po deštích na konci prázdnin. Neříkám, že je to úplně ideální, ale ten zdravotní stav je relativně dobrý. Tak snad z toho bude i dobré víno,“ říká ředitel vinařství Pavlovín z Bohumilic na Břeclavsku Radim Heča.

Sběr a lisování ledového vína v Bohumilicích na Břeclavsku | Foto: Tomáš Jelen

Posbírat bobule z dvou tisíc hlav révy trvalo necelé dvě hodiny. Aby se ale víno mohlo pyšnit přívlastkem ledové, musí se za mrazivých teplot také lisovat. Vinaři mají proto nachystaný lis jen asi dvacet metrů od vinice, aby cesta hroznů byla co nejkratší a nejrychlejší.

Ve velkém kulatém lisu skončilo asi 3000 kilogramů bobulí. Obsah cukru při lisování šťávy nesmí klesnout pod zákonem daný limit. Výtěžnost proto podle sklepmistra Petra Zvoniče není příliš vysoká:

„Když budeme počítat, že to bude mít 20 procent výlisnost, jak z ledového vína bývá, tak z toho bude asi 2000 lahví.“

Sběr a lisování ledového vína v Bohumilicích na Břeclavsku | Foto: Tomáš Jelen

Ceny ledového vína se pohybují kolem tří set korun za lahev, která mívá objem 0,2 litru. A cesta na pulty obchodů a do vináren bude ještě dlouhá. Ledové Chardonnay sesbírané na začátku ledna se do lahví dostane nejdřív v polovině roku.

Sběr a lisování ledového vína v Bohumilicích na Břeclavsku | Foto: Tomáš Jelen

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme