Vyhlášené restaurace a slavné osobnosti. Světácký Klosters není jen o lyžování

Švýcarské zimní středisko Klosters se díky britské královské rodině těší mimořádné popularitě. Jedno z nejelegantnějších a nejluxusnějších lyžařských center je oblíbené už od padesátých let minulého století také mezi hollywodskými hvězdami. I proto se mu někdy přezdívá ‚Hollywood on the Rocks‘.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyhlášená restaurace s příznačným názvem Rustico v alpském středisku Kloster

Vyhlášená restaurace s příznačným názvem Rustico v alpském středisku Kloster | Foto: Hotel Rustico Klosters

„Stojíme před Chésa Grischune, starobylým domem, který býval nádražní restaurací. V 50. letech to bylo velmi oblíbené místo filmových hvězd a literátů z Anglie. Dodnes tu je k vidění kniha hostů, kde najdete ta nejznámější jména,“ říká Nuot Lietha z místní turistické centrály a listuje přitom pamětní knihou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Švýcarské Klosters je jedním z nejelegantnějších a nejluxusnějších lyžařských středisek. Natáčela tam Klára Stejskalová

Jezdívali sem Audrey Hepburn, Paul Newman, Gregory Peck, Yul Brynner, Lauren Bacall, Greta Garbo.

Gene Kelly tu prý dokonce tancoval na stole. Rex Harrison zase s místním pianistou konzultoval klavírní sólo z filmu My Fair Lady.

Skutečně pestrý a unikátní seznam, který dělá z Klostersu jedno z nejmondénnějších středisek ve Švýcarsku. Přitom na první pohled na rozdíl od sousedního Davosu s malebnými typickými alpskými dřevěnými chalupami působí rodinným a nijak okázalým dojmem.

Lyžaře láká na 250 kilometrů sjezdových tratí doslova všech kategorií. Kromě zimních radovánek můžete v Klosters vyzkoušet paragliding, létání v horkovzdušném balónu, bruslení nebo sáňkování.

Klosters je také centrem vyhlášených restaurací. Některé byly oceněny i slavným průvodcem restaurací Michelin. I to je určitě důvod, proč se Klosters těší oblibě u hollywoodské smetánky nebo britské královské rodiny.

Do švýcarského Davosu se na Světové obchodní fórum sjíždějí ti nejbohatší a nejvlivnější | Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

"To, co je pro tyto slavné osobnosti přitažlivé, je skutečnost, že lidé tu jsou diskrétní. Nemluví o tom, kdo tu pobývá. Můžete ve vesnici v supermarketu narazit na hvězdu, ale lidé to nikam nezveřejňují. Takže princ Charles, princ William nebo třeba Bono Vox se tu pohybují volně bez bodyguardů,“ prozrazuje Lietha.

Nechce se ani věřit, že v době, kdy většina lidí má mobily s fotoaparáty téměř přirostlé k ruce, nechá setkání s členem britské královské rodiny bez povšimnutí. Nuot Lietha má ovšem své vysvětlení:

"Lidé tu jsou na slavné tváře zvyklí. Horalé jsou drsní lidé, kteří se o něco takového nezajímají. I když jsou pyšní, že je Klosters mezi slavnými vyhledávané, tak nejsou žádní paparazzi. "

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme