Na severovýchodě bude až 16 stupňů pod nulou, na Plzeňsku hrozí ledovka

Česko zažilo nejmrazivější noc letošní zimy. Ve Zlatých Horách na Jesenicku naměřili meteorologové osmnáct stupňů pod nulou. Silný mráz a nízké teploty budou v Česku pokračovat až do pondělního dopoledne. Teploty klesnou až k minus 12 stupňům Celsia. Meteorologové upozorňují, že na severovýchodě republiky bude na teploměrech až minus 16 stupňů Celsia.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zima (ilustrační foto)

Zima (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain

„V této souvislosti jsme vydali i výstražnou informaci, která platí do zítřejších 10 hodin pro oblasti severovýchodu našeho území,“ upřesňuje meteorolog Štefan Hanžák.

K 16 stupňům pod nulou už teploty na některých místech zamířily v podvečer.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČHMÚ varuje před silným mrazem na severovýchodě území a ledovkou na Plzeňsku. Mluvil o tom meteorolog Pavel Borovička

„V Jeseníkách poměrně vydatně mrzne a v tuto chvíli se už i v nižších polohách Slezska objevují teploty kolem minus 16 stupňů Celsia a například v Opavě máme minus 17,2 stupně, na severní Moravě kolem minus 12,“ řekl Českému rozhlasu před 17. hodinou meteorolog Pavel Borovička.

„Teprve během zítřejšího dne, až se vítr otočí na jihozápadní a bude foukat trošku silněji než v průběhu dnešního dne, by teploty i na severní Moravě měly opět stoupnout a měly by se pohybovat kolem minus sedmi stupňů,“ přiblížil dále Borovička.

Na Plzeňsku zítra pozor na ledovku

Výstraha platí i na ojedinělou ledovku. Ta by se mohla nejpravděpodobněji vyskytnout od zítřejších 10 hodin hlavně v Plzeňském kraji.

„Předpokládáme, že už během rána by mělo postupně začít o něco více sněžit, v jihozápadní polovině území by mělo napadnout na některých místech až 5 centimetrů, na Šumavě až 10 centimetrů sněhu,“ říká meteorolog Borovička.

„Ale právě mezi těmi sněhovými vločkami by se mohly vyskytnout i kapičky vody, které by mohly na podchlazeném zemském povrhu namrzat a mohla by se vytvářet nebezpečná ledovka. Takže proto pro Plzeňský kraj platí od zítřejší 10. hodiny až do odvolání výstraha.“

V Karlovarském a Plzeňském kraji by měli být řidiči opatrní už teď. Kvůli sněžení je podle informací Ředitelství silnic a dálnic sjízdnost některých silnic zhoršená. Na silnicích hrozí námraza, dohlednost je vlivem srážek snížená. Na Tachovsku a Domažlicku leží na silnicích rozbředlý sníh, a to i na dálnici D5 a silnicích první třídy.

Silný mráz meteorologové očekávají od dnešních 16 hodin v Moravskoslezském a Zlínském kraji a částečně v Olomouckém a Královéhradeckém kraji. Malé děti, nemocní lidé a senioři by v takovém mrazu měli omezit pohyb venku.

ČTK, ČRo, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme