Napětí mezi Rijádem a Íránem mírní šéf rakouské diplomacie, šíité dál protestují

Šéf rakouské diplomacie Sebastian Kurz chce mezi Rijádem a Teheránem zmírnit napětí, které vyvolala sobotníi poprava šíítského duchovního Nimra Bákira Nimra. O konfliktu telefonicky mluvil s ministry zahraničí Saúdské Arábie a Íránu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v Teheránu (ilustrační fotografie).

Protesty v Teheránu (ilustrační fotografie). | Zdroj: ČTK

Situaci komentovala i Francie, která odsoudila rozsudky smrti a varovala před eskalací násilí. Před velvyslanectvím Saúdské Arábie v Teheránu mezitím znovu protestovalo na 400 lidí.

Poprava Nimra Bákira Nimra vyvolala bouřlivé reakce šíitů po celém světě. Lidé protestovali i před saúdskoarabskou ambasádou v Londýně, na východě Saúdské Arábie nebo v Bahrajnu. V Teheránu v noci část demonstrantů pronikla k saúdskoarabské ambasádě a budovu zápálila. Čtyřicet účastníků po incidentu policie zadržela.

Smutek i ambasáda v plamenech. Šíité pokračují v protestech proti popravě

Číst článek

Popravu šíitského klerika už zkritizoval například íránský duchovní, ajatolláh Chameneí.

Řada prostestů se po oznámení Nimrovy smrti konala v Indii | Foto: ČTK/AP

Rozhodnutí saúdskoarabských úřadů označil za politický omyl, kterého bude země litovat. Íránský prezident Hasan Rúhání zase popravu označil za neomluvitelnou. Zároveň ale na twitteru vyzval Íránce, aby situaci nevyužívali jako záminku k násilnostem.

Symbolicky drželi smutek za popraveného klerika šíité v irácké Basře | Foto: ČTK/AP

Nimr Bákir Nimr byl v popraven spolu s dalšími 46 lidmi, které saúdskoarabské úřady usvědčily z terorismu. Jenže podle šíitských muslimů nebyl Nimr terorista, ale jejich zastánce v Saúdské Arábii a kritik Rijádu, kterého chtěla vládnoucí saúdská rodina odstranit.

Rodina poprveného duchovního oznámila, že bude držet třídenní smutek. Úřady ale tělo Nimra příbuzným nevydají. Prý už je pohřbeno.

Proti popravě protestují lidé také před saúdskoarabskou ambasádou v Londýně | Foto: Reuters

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme