Očkování dětí hexavakcínou by mohlo být šetrnější. Ne všichni lékaři souhlasí

Takzvanou hexavakcínu by děti mohly nově dostávat ve třech dávkách namísto dosavadních čtyř. Účinky by se tím podle výrobce téměř měnit neměly. Někteří dětští lékaři a část rodičů poukazují na nadměrné zatěžování dětského organismu očkováním. Jiní pediatři ale návrh kritizují a upozorňují, že by se mohla snížit proočkovanost společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování. Ilustrační foto

Očkování. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Změnu připouští šéf České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

„Kalendář je možno modifikovat. Dovedu si představit, že budeme používat schéma 2 + 1 místo schématu 3 + 1,“ uvedl.

V takzvané hexavakcíně je například očkování proti tetanu, záškrtu, černému kašli nebo žloutence typu B. Právě o nutnosti vakcinace proti posledně jmenované nemoci vedou odborníci diskuse, protože malé děti by prakticky neměly mít možnost se jí nakazit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Takzvanou hexavakcínu by děti mohly nově dostávat v nižším počtu dávek. Ne všichni pediatři ale s návrhem souhlasí

„Jsou diskuse o tom, jestli v hexavalentní vakcíně musí být komponenta virové hepatitidy B, nebo ji můžeme posunout někam dále. To jsou vcelku legitimní diskuse. Další rozvolnění si ale úplně představit nedovedu, protože pak by ten systém postrádal smysl,“ dodává Prymula.

Jak část lékařů, tak někteří rodiče mluví také o nadměrném zatěžování dětského organismu při očkování hexavakcínou.

„Mé kamarádce se stalo, že po podání vakcíny dostalo její dítě křeče a upadlo do bezvědomí,“ řekla Českému rozhlasu už dříve jedna z matek, paní Šárka.

Podle některých pediatrů ovšem může být problém s nižším počtem dávek v tom, že ochrana by pak nemusela být dostatečná.

Hexavakcína pokrývá záškrt, tetanus, černý kašel, dětskou obrnu, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B. Podle ministerstva se díky ní snížil výskyt vážných infekčních onemocnění. Některé děti ale očkování špatně snášejí. Mohou mít vysokou teplotu, alergickou reakci, křeče nebo těžší neurologické problémy. V posledních letech odmítlo v Česku očkovat dítě hexavakcínou až 170 rodičů ročně. Nejvíce v Praze a Jihomoravském kraji.

„Jakékoliv změny schématu by vlastně znamenaly, že bychom museli vyřešit celou řadu rizikovějších kategorií a současně bychom tím pravděpodobně museli očkování posunout do pozdějšího věku, a to už samo o sobě v té zmíněné epidemiologické situaci může být rizikové,“ vysvětluje dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Ona sama by proto byla pro zachování stávajícího očkovacího schématu.

„Musíme velice vážit, abychom kvůli názoru úzké skupiny nezměnili přístup k něčemu, čím zajišťujeme nejenom ochranu jednotlivce, ale také určitou proočkovanost, a zamezujeme šíření nemocí, které by mohly v extrémním případě ohrozit dokonce i očkované děti, protože může dojít v individuálních případech třeba k poklesu imunitní ochrany,“ upozorňuje Cabrnochová.

Kolektivní imunita

Očkování hexavakcínou musejí mít děti povinně, pokud mají jít do mateřské školy. Na jaře 2015 ale ministerstvo zdravotnictví vydalo doporučení, že pro přijetí stačí i hexavakcína podaná v nižším počtu dávek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by se mohlo změnit očkování dětí hexavakcínou, vysvětloval na Radiožurnálu šéf České vakcinologické společnosti Roman Prymula

„Národní imunizační komisí bylo doporučeno, aby pro účely přijetí právě do těchto předškolních zařízení byly 2 + 1 očkování hexavakcínou a jedna dávka MMR jako takové minimum, které zachová kolektivní imunitu,“ říká Jarmila Rážová z resortu zdravotnictví.

MMR je očkovací látkou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Snížení počtu očkování je podle části odborné veřejnosti rizikem pro ostatní.

„Hlavní problém je, abychom udrželi to, co se nám zatím dařilo, to znamená vysokou proočkovanost. Protože rodiče, kteří nenechají očkovat děti nebo si vymýšlejí různé alternativní způsoby, tak ty děti jsou potom takzvanými černými pasažéry,“ zdůrazňuje Jan Janda z České pediatrické společnosti.

Takoví rodiče podle něj spoléhají na hygienické chování ostatních. Zkušenosti se zahraničí ovšem podle Jandy ukazují, že omezení vakcinace dětí vede k výskytu nemocí, které už se téměř neobjevovaly – například spalniček nebo dětské obrny.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme