Počet státních svátků se zvýšil, přesto bude letos volných dnů méně než loni

Díky státním svátkům si obyvatelé České republiky mohou v roce 2016 užít celkem devět nepracovních dnů. Vůbec poprvé se mezi svátky zařadil i Velký pátek. Ten je součástí velikonočních oslav a připomíná smrt Ježíše Krista na kříži. Jedná se o pohyblivý svátek, který letos vychází na 25. března.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lenost, nohy, chodidla, ponožky, relaxace, relax, odpočinek, pauza

lenost, nohy, chodidla, ponožky, relaxace, relax, odpočinek, pauza | Foto: Fotobanka Pixabay

Má ale i své odpůrce. Zařazení Velkého pátku mezi státní svátky odmítal při prosincovém schvalování v Senátu například ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD.

„Stát je založen na demokratických hodnotách a nesmí se vázat ani na výlučnou ideologii, ani na náboženské vyznání. A my tady debatujeme o Velkém pátku jako o svátku v situaci, kdy zhruba 70 procent občanů České republiky se nehlásí k žádnému konkrétnímu vyznání,“ upozornil.

Přehrát

00:00 / 00:00

V českém kalendáři je celkem 13 svátků, čtyři z nich ale letos připadají na víkend

Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek už dříve připomněl, že zavedení dalšího svátku může mít dopad i na českou ekonomiku.

„O jeden pracovní den kratší rok znamená nižší výkon ekonomiky zhruba o 13 miliard korun. Konkrétně by se to tedy projevilo snížením HDP zhruba o tři desetiny procenta. Takováto změna ve výkonu ekonomiky by měla dopad na veřejné finance, a to v rozsahu zhruba čtyř až čtyř a půl miliardy korun ročně méně,“ vysvětlil.

Ekonomický úpadek kvůli přemíře volných dnů přesto letos zřejmě nehrozí. Hned čtyři svátky totiž připadají na víkend – Svátek práce a Den vítězství se slaví o nedělích 1. a 8. května, Štědrý den vychází na sobotu a první svátek vánoční na neděli.

V roce 2016 tak bude díky svátkům celkem devět volných dnů, tedy o jeden méně než v loňském roce.

Státní svátky v EU v roce 2016 | Foto: Český rozhlas

Státní svátky | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme