Dopravci ve Švédsku musí kontrolovat totožnost pasažérů mířících do země

Švédsko ode dneška vyžaduje po tamních dopravcích, aby před cestou do země kontrolovaly identitu pasažérů. Příslušný zákon vláda přijala už loni a teď vstupuje v platnost. Stockholm si od opatření slibuje, že povede ke snížení proudu běženců mířících do Švédska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté kontrolují doklady cestujících na nádraží u kodaňského letiště Kastrup

Policisté kontrolují doklady cestujících na nádraží u kodaňského letiště Kastrup | Zdroj: ČTK

Pokud nebudou dopravci nařízení vlády respektovat, hrozí jim pokuta v přepočtu až 145 tisíc korun.

Provozovatelé vlaků, autobusu i trajektů ale od začátku zákon tvrdě kritizují, mimo jiné i proto, že kontroly budou časově náročné.

Proti je i Dánsko, které argumentuje hlavně ekonomickými dopady. Oblasti dánské Kodaně a švédského Malmö se dlouho snažily prezentovat jako jeden celek bez hranic, do marketingu šla spousta peněz, stejně jako do vylepšení infrastruktury na obou stranách Öresundu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dopravci ve Švédsku musí ode dneška kontrolovat totožnost pasažérů mířících do země. Situaci sleduje redaktor Vojtěch Berger

Zdržení kvůli kontrolám ve vlacích má být až 45 minut na jedné cestě. Řada lidí teď podle mediálních zpráv bude řešit dilema, jestli se raději nepřestěhovat natrvalo na druhou stranu moře.

Klíčovým místem je vlakové nádraží u kodaňského letiště Kastrup. Odtamtud jezdí vlaky přes úžinu Öresund, které denně vozí několik desítek tisíc takzvaných pendlerů za prací. Dnes dopoledne tam byl klid, většina cestujících je ale ze Švédska, hlavní nápor tedy zažijí kontrolní stanoviště až večer, kdy se budou z Dánska vracet.

Policisté kontrolují doklady cestujících na nádraží u kodaňského letiště Kastrup | Foto: ČTK

Do Švédska jezdí i pravidelné autobusové linky z Česka. Například autobusy společnosti Student Agency překonávají Öresundskou úžinu trajektem. Podle mluvčího společnosti Aleše Ondrůje s případným zdržením kvůli kontrolám počítá stálá časová rezerva v jízdním řádu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci ve Švédsku a nové povinnosti pro dopravce mluvil s Alešem Ondrůjem ze Student Agency a režisérem Vladimírem Oravským Vladimír Kroc

„My jsme se už dříve u našich mezinárodních linek běžně setkávali s namátkovými kontrolami ze strany policie a předpokládáme, že i nové opatření ze strany Švédska nezpůsobí žádné větší komplikace. Jsou to věci, na které jsme už dlouhodobě připraveni, a dlouhodobě provádíme vlastní kontrolu dokladů cestujících,“ řekl Ondrůj.

Švédsko za uplynulý rok přijalo přes 150 tisíc žadatelů o azyl a snaží se proud migrantů mířících do země postupně omezovat. Kromě nového zákona pro dopravce už Stockholm například obnovil pasové kontroly na hranici u Malmö a rozhodl se přehodnotit svou dosavadní azylovou politiku.

Dánsko dočasně zavedlo kontroly na hranicích s Německem. Brání se přílivu migrantů

Číst článek

Sousední Dánsko bylo zatím hlavně tranzitní zemí pro desítky a stovky tisíc migrantů mířících do Švédska. Dánská vláda se ale obává, že švédské kontroly můžou zvýšit počet migrantů na dánské půdě. Dánsko dnes proto také zavedlo kontroly na svých hranicích s Německem, zatím jen namátkové.

Migranti / uprchlíci - trasy | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme