Obama chce prosadit přísnější kontrolu střelných zbraní. Pokusí se obejít Kongres

Americký prezident Barack Obama se už tento týden chystá vytáhnout do boje za přísnější regulaci střelných zbraní. Prezident chce obejít Kongres ovládaný republikány, kteří odmítají podpořit změnu současných zákonů. Loni bylo ve Spojených státech zastřeleno přes 12 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Zdroj: Reuters

Obama chce přísnější pravidla prosadit skrze prezidentské pravomoci. Tento týden plánuje se o možných krocích poradit s ministryní spravedlnosti Lorettou Lynchovou.

Americký prezident už v novoročním projevu vysvětlil, že chce využít všechny zákonné možnosti ke zpřísnění zákonů – vzhledem k tomu, že problém násilí a střelných zbraní není Kongres schopný vyřešit.

Obamovi zbývá poslední rok v prezidentském úřadě. Očekává se, že jeho úsilí vzbudí prudký odpor u republikánů i aktivistů, kteří hájí práva majitelů střelných zbraní.

V roce 2015 bylo ve Spojených státech zastřeleno 12 tisíc lidí a další desetitisíce byly zraněny. USA má dlouhodobě s násilím způsobeným střelnými zbraněmi největší problémy z rozvinutých zemí.

I přes vysoký počet incidentů a masových vražd některé americké státy naopak pravidla uvolňují. Texas od počátku tohoto roku povoluje majitelům zbraní nosit je viditelně na veřejnosti.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme