Zeman v ČRo: Masovou migraci do Evropy organizuje Muslimské bratrstvo

Masovou migraci uprchlíků do Evropy podle prezidenta Miloše Zemana organizuje Muslimské bratrstvo. Proti Evropě nemůže zahájit válku, ale může ji postupně ovládat skrze migrační vlnu, řekl Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Ministry of Defence of the Czech Republic

Domněnku o Muslimském bratrstvu, které stojí za migrační vlnou, prezident opírá především o dva rozhovory, které vedl s arabskými politiky.

„Když jsem byl na návštěvě ve Spojených arabských emirátech, tak korunní princ, který tam v podstatě vládne, mi říkal, že střechovou organizací všech těch islámských teroristických skupin je Muslimské bratrstvo. A uvedl příklady – říkal: Šéf Al-Káidy je člen Muslimského bratrstva, šéf Talibanu je člen Muslimského bratrstva a tak dál,“ uvedl Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem na ČRo Plus

Druhým hlavním zdrojem byl prý pro prezidenta politik z Maroka. „Když tady byl nedávno marocký ministr zahraničí, tak mi říkal: Muslimské bratrstvo se snaží ovládnout nejenom celý muslimský svět – víte, že téměř se mu to podařilo v Egyptě – ale ono se snaží ovládnout celý svět, a má to ve své ideologii,“ doplnil prezident.

Na základě toho se hlava státu domnívá, že „invazi“ do Evropy organizuje Muslimské bratrstvo. „Samozřejmě s využitím finančních prostředků z celé řady států,“ uvedl Zeman.

K těmto závěrům ho prý vedou i další „indicie“. „Podle odhadu Interpolu je do invaze zapojeno přibližně 30 tisíc převaděčů, pašeráků lidí. Podle jiných údajů jenom v Turecku je převaděčů 25 tisíc. Což je víc, než má celá česká armáda,“ upozornil prezident.

Sunnitské Muslimské bratrstvo, celým názvem Sdružení muslimských bratří, které je nejstarším islamistickým hnutím na světě, založil v roce 1928 učitel Hasan Banna v egyptské Ismáílíji jako společnost pro reformaci islámu.
Bratrstvo, které v Egyptě vládlo v letech 2012-2013, je nyní řazeno k teroristickým organizacím v Egyptě, Bahrajnu, Rusku, Sýrii, Saúdské Arábii či Spojených arabských emirátech. V Egyptě bylo již čtyřikrát zakázáno (1948, 1954, 1965 a 2013).
Cílem bratrstva je návrat ke kořenům islámu. Je aktivní zejména v mešitách, na univerzitách, ve školství a odborech. Je a vždy bylo proti jednání s Izraelem, zároveň odmítalo jakýkoli boj mezi muslimy a křesťany.
Zdroj: ČTK

„Zorganizovat tak obrovskou síť převaděčů není možné nějakým spontánním, nahodilým pohybem, stěhováním národů. Myslím si, že to vyžaduje velmi důkladnou organizační přípravu,“ vyvozoval Zeman.

Muslimské bratrstvo podle něj nemůže zahájit válku proti Evropě, na to nemá sílu. Podle prezidenta tedy volí organizace jinou metodu.

„Muslimské bratrstvo může připravit rostoucí migrační vlnu a postupně ovládat Evropu, jako se to děje v některých západoevropských městech, kam se už teď policisté bojí jet. Na jedné straně Willkommenskultur, a na druhé straně snaha Muslimského bratrstva naplnit své cíle.“

Podle Miloše Zemana mohou migranti začít využívat Česko jako tranzitní zemi, a to v případě, že by se uzavřely česko-rakouské hranice.

Zeman také řekl, že stavět ploty mezi státy není řešení, protože pod nimi můžou být tunely. Kdyby se Česko tranzitní zemí skutečně stalo, považuje prezident za nejjednodušší řešení smíšené hlídky policie a armády, které by vracely nelegální migranty do zemí, odkud přišli.

Peroutka stále nenalezen

Prezident v rozhovoru také řekl, že hledání údajného článku Ferdinanda Peroutky s názvem Hitler je gentleman pokračuje. Pražský hrad po něm neúspěšně pátrá už zhruba rok. Podle odborníků text vůbec neexistuje, Zeman ale v jeho existenci stále věří.

„Jeden takový článek, kde Peroutka říká, že Hitler je větší než Bismarck a že má geniální schopnosti, se podařilo najít. Takže já věřím, že se najde i tento, podstatně nevinnější článek,“ říká.

„A myslím, že jediné možné vysvětlení, proč se nenašel do této doby, je, že se stal obětí cenzury a zdůrazňuji – cenzury demokratické první republiky,“ uvedl Miloš Zeman.

Peroutkova vnučka tato slova odmítá, loni proto podala žalobu na stát a po prezidentovi požaduje omluvu. Zeman se zatím pouze omluvil za to, že článek ještě nenašel.

ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme